SilesiaYoung

Poradniki

Słodkości, pyszności

6 września 2012 by redaktor in Poradniki with 1 Comment

I zaczęła się szkoła… Zmieńmy temat, koniecznie! Powiem więc w skrócie – każdy uczeń ciężko pracuje umysłowo co oznacza, że potrzebuje dużo energii. A co dostarczy nam najpyszniejszej energii? Te oto słodkości!

 

Proste ciasteczka

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 1 serek homogenizowany

Składniki proste więc i sposób przygotowania równie prosty – wszystko trzeba zagnieść. Następnie wałkujemy po kawałku, tniemy na kwadraty bądź robimy kółka i faszerujemy czym tylko chcemy – marmoladą, czekoladą, wiśniami, jabłkiem z cynamonem, bananem. Przepis jest uniwersalny więc sprawdzą się również w wersji niesłodkiej – kapusta z grzybami, szpinak. Ale to tak na marginesie. Ciasteczka układamy na blaszce, pieczemy około pół godziny w 180 stopniach.


Blok czekoladowy

Składniki:
- 500 g mleka w proszku
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru (można zwiększyć do 1,5 szklanki – będzie słodko)
- 1 kostka margaryny
- woda lub mleko (ok. pół szklanki – woda dla uzyskania ciemnej czekolady, mleko dla mlecznej)
-wedle uznania: płatki migdałowe, orzechy, rodzynki, herbatniki

Rozpuszczamy margarynę do której dodajemy kakao i cukier i mieszamy aż cukier się rozpuści. Gdy całość jest gładka możemy przystąpić do dosypania mleka w proszku. Delikatnie miksujemy, by znów otrzymać gładką masę. Dodajemy odrobinę mleka bądź wody oraz dodatki wedle uznania. Gotową czekoladę przekładamy do blaszki bądź naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki na noc. Rano całość kroimy w kostkę i gotowe!



 Ciasto z truskawkami

Składniki:
-  1 szklanka cukru
- 15 dag truskawek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-  pół szklanki oleju
- 4 jajka

Jajka miksujemy z cukrem z czasem dodając resztę składników. Owoce czyścimy, kroimy, mieszamy z łyżeczką mąki, wsypujemy do masy i mieszkamy. Wlewamy całość do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto należy piec w temperaturze 170 stopni i po 60 minutach jest gotowe!


Migdałowe ciasteczka

Składniki:
- 3 białka
- 80g  drobno posiekanych migdałów
- 100g miałkiego cukru
- 20g mąki
- 70g masła (roztopionego i schłodzonego)

Zacznijmy od włączenia piekarnika na 190 stopni i w czasie, gdy będzie się nagrzewać my możemy zabrać się za robienie ciasteczek. Białka lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i lekko mieszamy. Na wysmarowaną masłem blachę kładziemy po łyżeczce masy, lekko rozpłaszczając. Musimy zachować odstępy bo ciasteczka się rozlewają w trakcie pieczenia. Pieczemy około 5 minut do momentu, aż płatki lekko się zarumienią.

 

SMACZNEGO!

One Comment

  1. Xxx8 września 2012 at 20:25Reply

    Mniami!

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Poradniki
Ich pasja
Men’s Only
  • Microsoft Surface – Wreszcie coś innego!
  • Jak „Lewy” GieKSę kosił – czyli znani z Harcerską związani
  • Brawo, Gliku, Brawo!
  • CD Projekt – Cyfrowa dystrybucja
  • PC Modding- czy to sztuka?