Ciastka z czekoladą, nadziewane dżemem bądź domowymi konfiturami ze spiżarki babci, a może ciastka z waniliowym budyniem czy owocami? Jasne, że słodkim ciasteczkom mówimy „TAK”, ale ciekawą alternatywą są nieco bardziej pikantne ciastka – ze szpinakiem czy innymi warzywami, albo jak w tym przypadku z serem. Jedyne co mi pozostaje to wygonić was do kuchni i zmusić do tego, aby serowe ciasteczka stały się ucztą dla waszych zmysłów podniebienia.

1. Składniki potrzebne na ciasto:
30 dag mąki
15 dag margaryny
2 jajka
30 dag sera żółtego
sól

2. Składniki potrzebne na serowe nadzienie:
15 dag sera żółtego
15 dag serka czosnkowego
pieprz do smaku
klika płatków migdałów (nie jest to składnik obowiązkowy)

3. Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto łącząc ze sobą ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, mąkę, margarynę, sól i jajka. Zagnieć ciasto, a następnie włóż je na 10 minut do lodówki. Ciasto się chłodzi, a Ty nie tracąc ani chwili bierzesz się za nadzienie. Do startego sera żółtego i serka czosnkowego dodaj pieprz. Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wykrajaj kształt ciasteczek i na połowie z nich połóż po łyżeczce nadzienia, przykryj pozostałymi krążkami i dociśnij brzegi, tak by nadzienie nie wyciekało. Ciastka posyp płatkami migdałów, jeśli je oczywiście lubisz. Ciastka piecz mniej więcej 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pamiętaj, aby ciastka wyłożyć na blaszce wyłożonej specjalnym papierem.

 

Viktoria Skrzypiec