Lubisz ciekawe smaki i połączenia? Nie próbowałaś nigdy ciastka marchewkowego? Spróbuj, a naprawdę pokochasz ten smak! Sprawdzony przepisy, który został zmodyfikowany w taki sposób, aby ciasto wyszło najlepsze na świecie.

 
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła/ margaryny
2 łyzeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika (przyprawa korzenna)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
kilka kropel zapachu waniliowego

PRZYGOTOWANIE:
1) Wszystkie składniki mieszamy i miksujemy na jednolistą masę, pamiętajmy o podobnej temperaturze wszystkich składników
2) Na tarce (najlepiej cienkie oczka) ucieramy dwie (albo trzy, zależy) marchewki i odciskamy nadmiar soku, aby ciasto nie było mokre
3) Marchewkę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy
4) Brytwanke po wysmarowaniu masłem i posypaniu mąką wypełniamy ciastem, wsadzamy do pieca i przez 45-60 minutach pieczemy w temperaturze 180 stopni.

 
Dodatkowo polecam lukrową polewę na górę, ponieważ dzięki niemu ciasto jest słodsze i ma lepszy smak.
SKŁADNIKI:
3 duże łyżki cukru pudtu
3 łyżki mleka
kilka kropel cytryny lub olejek waniliowy (aby uzyskać przyjemny zapach)

PRZYGOTOWANIE:
1) Składniki mieszamy i ucieramy
2) W przypadku zbyt gęstego lukru dodajemy mleka, a gdy jest za rzadki to możemy dosypać cukru pudru
3) Gotową lukrową polewę polewamy ciasto, gdy całkowicie wystygnie

 

 

Ciasto w wersji „babeczkowej” również się sprawdza, a w tak piękną pogodę może być świetnym dodatkiem do rodzinnej pikniku czy wieczornej przekąski. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego!

 

Viktoria SKRZYPIEC