Jest wielu fanów ziemniaków, którzy mogliby zajadać się nimi w każdej możliwej postaci, ale osobiście zachwyciły mnie słodkie ziemniaki. Pierwszy raz, gdy  jadłam przygotowaną z nich warzywną zapiekankę byłam zachwycona! Kolejnym razem mama przyrządziła pyszną zupę, również byłam pod wrażeniem jej smaku. Ostatnio przeglądając różne strony w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów na potrawy z batatów znalazłam tak dużo pomysłów, że aż głowa mała! Kto by pomyślał, że ze słodkiego ziemniaka można przygotować słodkie kremy, musy na bazie puree z batatów, brownie i wiele, wiele innych…

Przepisami podzielę się z wami w tym wpisie, ale chciałabym Was przekonać do ich spróbowania, więc mam dla Was kilka ciekawostek odnośnie samego warzywa!

Pewnie nie wiecie, sama również dowiedziałam się niedawno, że rodzajów batatów jest ponad 400.. I kolor ich skórki wcale nie zawsze jest pomarańczowy, ale również fioletowy, czerwony, żółty, a nawet biały. W zależności od koloru skórki mają inne właściwości – czerwone zawierają dużo likopenu zmniejszającego ryzyko rozwoju chorób serca, fioletowe posiadają silne przeciwutleniacze, a bataty z żółtym miąższem szczycą się bogactwem karotenoidów. To właśnie w tych warzywach jest więcej witaminy A niż w popularnej marchewce (jest ona przekształcana z beta karotenu). Spożywanie batatów jest również wskazane ze względu na obfitość związków mineralnych takich jak wapń, potas, sód, fosfor, magnez, jod, żelazo, witaminy z grupy B, które poprawiają naszą pamięć oraz witaminę C, E oraz kwas foliowy.

Bataty są również polecane u osób odchudzających się oraz chorujących na cukrzycę, ponieważ zawierają niski indeks glikemiczny. Należy jednak pamiętać, że sposób przyrządzania ma duży wpływ na tą wartość, bo im dłużej będzie gotowany, tym wartość indeksu glikemicznego będzie rosnąć. Warzywa te są więc bardzo dobrym źródłem energii i potrawy przygotowane z ich udziałem są bardzo sycące, ponieważ jak to ziemniaki- zawierają duże ilości skrobi.

Czekoladowy mus na bazie puree z ziemniaka

  • 3/4 szklanki puree z batata, którego wcześniej owiniętego folią aluminiową upiekliśmy w piekarniku
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego

Wszystkie składniki są przekładane do miski i z zblendowane na gładki mus. Można dodać do smaku cynamon lub więcej miodu.

Źródło

Czekoladowy budyń 

  • 1 duży batat
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub miękkie daktyle
  • szczypta soli morskiej
  • łyżka ekstraktu z wanilii

W tym przepisie również należy wcześniej upiec batata w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu, gdy troszkę ostygnie należy zblendować go z resztą składników, aż uzyskamy gałdką masę. Do gotowego budyniu można dodać ulubione owoce lub przyprawy- korzenna, cynamon.

Źródłlo

Brownie z batata

  • 2 bataty
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • roztopiona gorzka czekolada jako polewa

Batata należy ugotować, obrać ze skórki i zblendować z resztą składników na gładką masę. Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni C na około 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia, a później polewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej. Według autora przepisu ciasto jest lepsze kiedy odstawimy je na 12 godzin do lodówki.

Źródło

Brownie z batatów i awokado

  • 700 g batatów
  • dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki miodu
  • 5 łyżek ciemnego kakao

Umyte bataty kroimy w małe kawałki i gotujemy przez pół godziny, aż będą miękkie. Po ugotowaniu ugniatamy lub blendujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Obrane awokado, puree z batatów oraz miód i jajka miksujemy ze sobą, a na sam koniec dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni C na 50 minut.

Źródło

Czekoladowy deser

  • 1 średni batat bez skórki – upieczony lub ugotowany do miękkości (ok. 2/3 szklanki musu)
  • 1/4 szklanki zmielonych migdałów lub wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 4 łyżki cukru kokosowego lub syropu z daktyli
  • truskawki (granat, maliny) syrop, ziarna kakaowca do dekoracji

Według autorki przepisu deser można zjeść schłodzony, albo upiec- jak kto woli!
Upieczonego batata obieramy ze skórki i miksujemy z pozostałymi składnikami, następnie przekładamy do małego naczynia i wkładamy do lodówki lub zamrażarki na kilka godzin. Można udekorować wedle własnego uznania.

Źródło 

Adriana PŁUCIENNIK