Najnowsze testy przeprowadzono w Anglii i opublikowano w czasopiśmie „Heart” – badanie trwało aż 12 lat i objęło 25 000 osób. Część z nich (20%) w ogóle nie jadła czekolady, inni jedli przeciętnie 7 g czekolady dziennie, wśród badanych były również osoby, które spożywały 100 g czekolady każdego dnia, czyli całą tabliczkę. Po przeanalizowaniu danych okazało się, że u osób jedzących czekoladę ryzyko chorób serca było niższe o 11% niż u tych, którzy zrezygnowali z czekolady. Zagrożenie śmiercią z powodu chorób układu krążenia zmniejszyło się u czekoholików o 25%, a wystąpienie udaru o 23%! Wyniki badań są niezwykle pociesające jak i przełomowe.

Nowe odkrycie pokazuje jednak, że czekolada nie tylko nie szkodzi, ale nawet chroni układ krążenia. Naukowcy podkreślają jednak, że taki wpływ czekolady na zdrowie wymaga jeszcze dokładniejszych analiz i powtórzenia testów, ponieważ takie informacje wiążą się jednak z wielką odpowiedzialnością spoczywającą na naukowcach. Co ciekawsze – badani jedli nie tylko gorzką, ale i mleczną czekoladę, co pozwolił obalić mit numer dwa – mleczna czekolada jest niezdrowa i powinniśmy sięgać tylko po gorzką.

Lecznicze właściwości czekolady nie są żadną tajemnicą, ponieważ wiadomo, że gorzka czekolada chroni serce, zapobiega cukrzycy, a nawet otyłości. Wszystko to jest zasługą przeciwutleniaczy znajdujących się w kakao, a co do czekolady mlecznej – wapń oraz kwasy tłuszczowe w mleku. Czekolada jest źródłem wielu witamin i minerów, zawiera między innymi wspomniany wcześniej wapń oraz magnez, teobromian, czy katechina, która zmniejsza ryzyko powstania zmian miażdżycowych, zakrzepicy żył oraz działa bardzo podobnie jak czerwone wino czy zielona herbata. Wyniki analiz przedstawione Europejskiemu Towarzystwu Kardiologicznemu świadczą, że zawarte w ziarnach kakao polifenole na dodatek neutralizując działanie złego cholesterolu! Okazało się, że czekolada jest też skutecznym środkiem na łagodzenie kaszlu. Naukowcy udowodnili, że teobromina zawarta w czekoladzie, działa skuteczniej na kaszel, niż kodeina zawarta w wielu lekach przeciwkaszlowych

Spośród czekolad dostępnych na rynku, najlepsze są te o zawartości kakao 50 i więcej procent. Dwie kostki (10 g) można zjeść dziennie. taka ilość nie spowoduje tycia a dodatkowo zapobiegnie chorobom układu krążenia i nowotworom. Z awarte w wyrobach kakaowych około 600 substancji chemicznych nie tylko chronią organizm przed rakiem i chorobami serca, ale i pobudzają układ odpornościowy, łagodzą bóle reumatyczne i przeciwdziałają łagodnej depresji.

Viktoria Skrzypiec