Kawa może być nie tylko dawką energii w postaci kofeiny, dodatkiem do ciasta, ale rozkoszą dla naszych kubków smakowych. Dziś polecę Wam kawy, które nie wyglądają jak codzienny rytuał „wsypię-zaleję-pomieszam”, który urozmaicamy ewnetualnie cukrem i mlekiem. Co więcej – większość z tych kawowych przysmaków przygotujecie w pięć minut i nie stracicie fortuny, a czasem warto urozmaicić codzienność smacznym napojem.

 

Imbir i cynamon w roli głównej

Składniki:
– 2 łyżeczki kawy
– szczypta imbiru i cynamonu
– łyżka miodu
– łyżka prawdziwego kakao (nie napoju kakaowego)

Zagotować szklankę wodę do której dodajemy kawę, imbir i cynamon, a pod samo koniec kakao. Po wymieszaniu zostawiamy na chwilę, aby opadły fusy (chyba, że pijemy kawę rozpuszczalną), a następnie dodajemy trochę miodu.

Kawa Frappe

Składniki:
– 2 łyżeczki kawy
– łyżeczka cukru
– kilka kostek lodu
– szklanka mleka
Całość z dodatkiem paru łyżeczek wody wrzucamy do miksera bądź shakera i przez pół minuty miksujemy. Gotową pianę przelewany do wysokiej szklanki i zalewamy mlekiem z lodówki.

Królewska kawa

Składniki:
40ml kawy ekspresso
30ml adwokatu
20 ml syropu karmelowego
200ml pianki mlecznej (oczywiście opcjonalnie)

Wlej adwokat oraz syrop karmelowy do szklanki, a następni dodaj mleko i gorącą piankę mleczną. Na sam koniec powoli, aby całość wygłądaja estetycznie, wlewaj ekspresso.

Kawa z lodami

Składniki:
40ml ekspresso
świeże żółtko
20ml mleka
łyżeczka cukru
kulka lodów wanilowych
dwie kostki lodu

Do shakera wrzuć kostki lodu i gotowe ekspresso. Żółtko utrzyj z mlekiem, aby uzyskać pianę, którą rónież dodaj do shakera. Uzyskaną kawę, która być może będzie nieco przypominać kawową polewę użyj do polania gałki lodów.

Kawa z likierem kawowym

Składniki:
50ml ekspresso
20ml mleka
20 ml likieru o smaku kawy
łyżeczka cukru pudru
trzy kostki lodu

Wszystkie skłaniki wrzuć do shakera i przez około 20 sekund energicznie potrząsaj.

Kawa z dodatkiem czekolady

Składniki:
dwie łyżeczki kawy rozpuszczone w 150ml wody
łyżeczka cukru
bita śmietana
starta czekolada
sześć kostek czekolady mlecznej

Na samym początku rozpuść czekoladę na parze (kładąc talerz z czekoladą na wierzch garnka z gotującą się wodą), ale możesz też roztopić czekoladę w garnuszku z mlekiem na wolnym ogniu. Jak czekolada będzie gotowa wlej ją do kawy! Na górę dodać dużo bitej śmietany, którą dla smaku jak i pięknego wyglądu możemy opruszyć startą czekoladą.

Domowe Late Machiato

Składniki:
30 ml ekspresso
150 ml mleka
łyżeczka cukru bądź syropu klonowego

W garnku podgrzewamy mleko tak, aby nie dopuścić do wrzenia. Możemy dosłodzić je cukrem bądź syropem, albo miodem – co kto lubi. Mleko przelewamy do shahera i potrząsamy aby uzyskać puszystą piankę. Całość wlewamy do szklanki i powoli dolewamy ekspresso, aby wytworzyły nam się trzy warstwy, które pięknie wyglądają i smakują – jasna warstwa mleka, ciemniejsza ekspresso, a na samej górze pianka.

Pomarańcza

Składniki:
skórka pomarańczy
łyżka miodu
dwie łyżeczki kawy zalane 200ml wody
4 kostki czekolady
100ml mleka
cukier waniliowy
plaster pomarańczy
cynamon i bita śmietana

Czekoladę należy roztopić, a pokrojoną w drobną kosteczę skórkę pomarańczy podsmażyć na łyżce miodu przez pięć minut, aż się zarumieni. Czekoladę łączymy z mlekiem i dodajemy cukier waniliowy. Do filiżanki bądź szklanki na samo dno kładziemy plaster pomarańczy, a całość zalewamy kawą i czekoladą. Na samą górę dajemy bitą śmietanę, którą posypujemy cynamonem i ciepłą skórką pomarańczy.

Osłodzona bananem

Składniki:
dojrzały banan
2 łyżeczki kawy
300ml mleka
100ml wody

Kawę zalewamy gorącą wodą. Po ostudzeniu dodajemy ją do blendera w którym jest już mleko i banan. Całość blendujemy i gotowe.

Jeśli jednak wolicie standardową kawę bez żadnych udziwnień to też się z Wami zgadzam – w prostocie tkwi siła i piękno. Od czasu do czasu możemy dodać wanili, karamonu, przypraw korzennych, skórkę pomarańczy, pieprzu czy chili, a i niektórzy uwielbiają kawę z dodatkiem nalewki porzeczkowej, stopionej czekolady, syropu klonowego, czy nawet likieru smakowego!

W jakiejkolwiek formie kawę byś pił życzę Ci smacznego i odwagi w poznawaniu nowych smaków!

Viktoria SKRZYPIEC