Wreszcie można śmiało stwierdzić, że sezon na truskawki został oficjalnie otwarty! Myślę, że warto wykorzystać przepyszne truskawki tak bardzo jak to tylko możliwe dlatego poniżej znajdziecie parę przepisów na truskawkowe kombinacje!

 

Deser budyniowo-jogurtowy z truskawkami
Składniki:
100 g okrągłych biszkoptów
1 budyń śmietankowy bez cukru (na 500 ml mleka)
350 ml mleka
2 1/2 łyżki cukru
200 ml jogurtu naturalnego greckiego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
świeża mięta (do dekoracji)

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu na 350 ml mleka z dodatkiem 2 1/2 łyżki cukru. Wystudzić. Zimny budyń zmiksować z jogurtem i ekstraktem z wanilii. Truskawki umyć, oczyścić i wysuszyć. Zmiksować z dwoma łyżkami cukru pudru. W pucharkach (lub szklankach) układać warstwami biszkopty, krem budyniowy i mus truskawkowy, aż do wyczerpania składników. Wierzch deseru udekorować truskawkami i listkami mięty. Schłodzić przed podaniem.

 

Czerwona galaretka
Składniki:
200 g truskawek
1/3 szklanki cukru (lub do smaku)
sok z 1 pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
żelatyna (w ilości 1 i 1/2 łyżeczki na 250 ml powstałego musu)
można podawać z kleksem bitej śmietany i udekorować listkami mięty

Truskawki opłukać, osuszyć i oderwać szypułki. Zmiksować blenderem na mus (po zmiksowaniu można przetrzeć przez sitko w celu uzyskania gładkiego musu, ale nie jest to konieczne). Do truskawek dodać cukier, sok z pomarańczy i cytryny i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Odmierzyć ile wyszło musu na szklanki. Odlać około 1/3 szklanki powstałego musu, podgrzać go i rozpuścić w nim żelatynę cały czas mieszając. Sprawdzić czy na pewno cała żelatyna się rozpuściła, w razie potrzeby ponownie podgrzać mus dodając kolejne 2 – 3 łyżki musu. Żelatynę wlać do do reszty musu i dokładnie wymieszać. Przelać do silikonowej formy z wgłębieniami (jak do karbowanych babeczek) lub najprościej – do zwykłych pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.

 

Sorbet truskawkowy
Składniki:
250g cukru pudru
500g odszypułkowanych truskawek, plus kilka do przybrania
2 łyżeczki octu balsamicznego dobrej jakości
1 białko

 Umieść cukier w rondlu z 250ml wody, doprowadź do wrzenia. Gotować przez 2 minuty. Odczekać do całkowitego wystygnięcia. Zmiksować truskawki w malakserze i wycisnąć mieszankę przez drobne sito. Wymieszać z syropem cukrowym i octem. Jeżeli używasz maszyny do lodów, lekko ubij jaja i dodaj je do truskawek. Następnie umieść w zamrażarce i zamroź, aż sorbet będzie gotowy do podania. Jeśli używasz tylko zamrażarkę, mieszaninę truskawek z syropem cukrowym zamroź. Następnie rozdziel ją widelcem i zmiksuj w malakserze, razem z białkiem i włóż z powrotem do zamrażarki. Sorbet podawać przyozdobiony kilkoma świeżymi truskawkami.

 

Mus z serkiem homogenizowanym i sosem truskawkowym
Składniki:
1 duże jajko
50 g cukru pudru, plus 2 łyżki
starta skórka z 1 cytryny i sok z ½ cytryny
500g niskotłuszczowego serka homogenizowanego
500g truskawek

Umieść białko w żaroodpornej misce z cukrem pudrem. Naczynie umieścić w garnku z gotującą się wodą. Ubijać mikserem przez 5 minut, aż masa będzie lekka, puszysta. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, następnie ubijać przez kolejne 2 min. Schłodzić. Dodać serek homogenizowany do piany z białek. Rozdzielić na sześć szklanek lub małych miseczek i schłodzić. Posiekać połowę truskawek i umieścić w malakserze z 2 łyżkami cukru pudru i soku z cytryny. Zmiksować do purée, a następnie przecisnąć przez sito, aby usunąć pestki. Pokroić pozostałe truskawki. Na deser nałożyć posiekane truskawki, następnie łyżką trochę. Chłodzić, aż będzie gotowe do podania.

SMACZNEGO!

Viktoria Skrzypiec