Sałatki to idealny sposób na przekąskę, kolację, posiłek do pracy, pomysł na imprezowe menu, czy po prostu coś co każdy zje ze smakiem. Pomysłów na sałatki jest naprawdę mnóstwo – myślę, że z wszystkiego co mamy w lodówce spokojnie zrobilibyśmy coś smacznego. Dziś mamy dla Was zbiór tych, które całkiem niedawno polecali nam znajomi jako „hit” – dzielimy się z Wami dalej!

 

Brokuł + feta

Składniki:
30 dag sera feta
1 puszka kukurydzy konserwowej
5 plastrów szynki (najlepiej nieco grubsze aby pokroić w kostkę)
4 pomidory
1 brokuł

Sos:
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
ząbki rozgniecionego czosnku (wedle uznania)

Sałatka jest warstwowa więc kolejno układamy pokrojony brokuł, pomidor, szynkę, posypujemy kukurydzą i zalewamy wymieszanym wcześniej sosem. Na górę kruszymy fetę i posypujemy pieprzem, solą i suszoną bazylią.

 

Szpinak + feta

Składniki:
opakowanie świeżych liści szpinaku
suszone pomidory w oliwie
feta
pół szklanki pestek słonecznika (należy je uprażyć)
garść pokrojonych włoskich orzechów
4 plastry szynki wędzonej na surowo (zalecana jest parmeńska, ale jeśli ktoś nie lubi, to można zrobić jak ja – bez szynki, jest również bardzo smaczna)

Liście rwiemy na mniejsze, fetę kruszymy, pomidory kroimy w paski, dodajemy pieprzu, soli i oliwy z oliwek, a na koniec mieszamy. Gdy wybierzemy opcję z szynką to należy ją także pokroić w paseczki.

Pora + jajka

Składniki:
1 por
3 jajka
5 rzodkiewek
40 dag żółtego serca
majonez
Pokrojony w półksiężyce por łączymy z kukurydzą, kostkami rzodkiewki oraz jajka. Ser możemy pokroić również w kostkę bądź zetrzeć na grubych oczkach. Dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem i solą.

 

Pomarańcz + oliwki

Składniki:
4 pomarańcze
15 dużych czarnych oliwek
czerwona cebula
3 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki

Pomarańcze parzymy, obieramy ze skórki i białych błon. Kroimy w grubsze plastry. Układamy na talerzu. Posypujemy oliwkami i pokrojoną w piórka cebulą. Sos (oliwę mieszamy z sokiem cytrynowym, solą, papryką i chili) wylewamy na górę, a całość posypujemy natką pietruszki.

Brokuł + pieczarka

Składniki:
50 dag brokuła
50 dag pieczarek
5 jajek
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

Brokuły rozdzielamy na różyczki i gotujemy je w lekko posolonej wodzie, następnie odcedzamy i wystudzamy. Pieczarki kroimy w plasterki, również ugotować i ostudzić. Jajka gotujemy na twardo, a gdy będą już zimne to kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem.

 

Pieczony burak + feta

Składniki:
4 upieczone buraki
5 garści mieszanki sałat
15 dag fety
1 spora czerwona cebula
pół szklanki łuskanych pestek dyni oraz pół szklanki łuskanych pestek słonecznika

Sos:
4 łyżki oleju z pestek dyni (można zastąpić innym olejem)
sok z połowy cytryny
4 łyżki wody
1 łyżka brązowego cukru (można zastąpić białym)
sól i pieprz

Upieczone kuraki pokroić w drobną kostkę tak samo jak ser feta i połączyć z pokrojoną na piórka cebulą i przesmażonymi ziarnami. Do sałaty dodajemy sos i mieszamy. Sałatkę można wymieszać w całości bądź ułożyć na talerzu w następujący sposób (smak ten sam, ale wygląda ładniej) – liście sałaty, buraki, cebula, feta i posypać ziarnami.

 

Czerwona fasola + kukurydza

Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 duża czerwona papryka
200 sera żółtego
szynka (jeśli ktoś oczywiście lubi)
szczypiorek
majonez

Ser i paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy pieprzu i soli.

Ananas + kurczak

Składniki:
2 piersi z kurczaka
5 jajek
1 puszka ananasa
słoik marynowanych pieczarek
słoik ogórków konserwowych
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
majonez

Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy w przyprawach. Jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę tak samo jak pieczarki, ananas i ogórek. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy pieprzu i soli. Alternatywą jest także sałatka bez czerwonej fasoli oraz marynowanych pieczarek

 

Jajka + groszek

Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka zielonego groszku
3 ząbki czosnku
majonez
jogurt naturalny

Jajka kroimy na ćwiartki i układamy na półmisku. Mieszamy majonez z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na jajkach układamy zielony groszek (a raczej rozsypujemy), a na koniec polewamy sosem.

 

Seler + ananas

Składniki:
seler konserwowy
puszka kukurydzy
por
4 plastry ananasa z puszki
majonez

Ananasa kroimy na małe kawałki tak samo jak pora, Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy sól, pieprz i majonez.

 

Viktoria SKRZYPIEC