W tym roku wieczór wróżb wypada idealnie z piątku na sobotę, więc większość z nas będzie mogła bawić się w doborowym towarzystwie podczas tego dnia i nocy. Dużo osób organizuje różne zabawy przebierane, wyjścia na miasto, a część osób stawia na domówki. I dzisiejszy wpis jest skierowany głównie do tych osób, bo będzie dotyczył pysznych przekąsek, które można zaserwować swoim gościom, które idealnie będą się sprawdzały podczas zabaw z przekładaniem butów, czy przelewaniem wosku przez klucz.

Przygotowane przez nas przykłady przekąsek są oczywiście idealne na każdą zabawę, czy spotkanie z przyjaciółmi. Część z nich jest tak banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, że zdążycie je zaserwować nawet niezapowiedzianym gościom!

  • Jednym z pierwszych pomysłów są ostatnimi czasy popularne rollsy, bądź „ślimaczki” z placków tortilli. Tak naprawdę można przy tym kombinować i dodawać do środka wszystko co lubimy- od łososia, po wędlinę, jajka, sery, serek do smarowania, który sprawdzi się jako fajny podkład i będzie dobrze trzymał składniki, aby się nie rozpadły, możemy również użyć domowego sosu koperkowego, bądź ketchupu. Do środka dodajemy również warzywa, aby było zdrowo! Idealnie sprawdzą się warzywa, które nie puszczają zbyt dużo wody- ogórek zielony, bądź kiszony, papryka i oczywiście sałata. Gdy wyłożymy już składniki na tortillę to zawijamy ją i kroimy w kawałeczki. Można użyć wykałaczek, które przytrzymają składniki, bądź szczypiorek, który nie tylko przytrzyma rollsy, ale również je przyozdobi.
  • Sałatka grecka, do wykonania, której będziemy potrzebować sałatę lodową, pomidorki, oliwki, ogórek zielony, czerwoną cebulkę oraz ser feta. Wszystkie składniki kroimy i przekładamy do dużej miski, delikatnie mieszamy, a najlepiej zrobić to przed samym przyjściem gości, aby sałata nam nie oklapła. Następnie dodajemy ser feta pokrojony w kostkę, jeśli ktoś nie lubi, to można zastąpić go serem mozarella. Potrzebny będzie nam jeszcze sos do smaku! A więc- potrzebujemy kilka łyżek oliwy extra vergine, suszonej bazylii, bądź oregano oraz soli i pieprzu.
  • Brushetta, czyli bagietka na ciepło! Przed przyjściem gości przygotowujemy składniki, tutaj również możemy zaszaleć ze składnikami, ponieważ możemy podawać ją z łososiem, różnymi serami, albo tradycyjnie z pomidorami i czosnkiem. A więc bagietkę, gdy pokroimy na mniejsze kawałki, to wkładamy, do pieca, opiekacza, bądź na patelnię, aby zrobić z niej „grzankę”, a gdy będzie już ciepła i chrupiąca, to na górę wykładamy nasze składniki. Najpierw smarujemy bagietkę oliwą, a jeśli zdecydujemy się na pomidorki, to dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę z pomidorów, bazylii, czosnku oraz pieprzu i soli.
  • Chipsy warzywne. Bardzo proste w przygotowaniu, ponieważ surowe warzywa (cukinia, burak, marchew, bataty, jarmuż) kroimy w plastry, dodajemy oliwę oraz zioła, a następnie wszystko wykładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego pieca do 180 stopni na 40 minut.
  • Surowe warzywa z dipem lub humusem. Warzywa, które możemy wykorzystać i pokroić w słupki to marchew, seler naciowy, ogórek, kalarepa, papryka, rzodkiew marynowana lub burak gotowany. Tak przygotowane warzywa ładnie będą się prezentowały w wysokiej szklance lub na talerzu, a obok w miseczce możemy podać przygotowany dip jogurtowo-czosnkowy z koperkiem, solą i pieprzem do smaku lub dip tzatziki z ogórkiem zielonym startym na grubych oczkach. Jeśli chodzi o domowy hummus, to potrzebna wam będziecie ciecierzyca, polecam taką z puszki lub słoika, ponieważ nie musicie jej już gotować, następnie duża łyżka oliwy, sól, pieprz, czosnek i wszystko razem blendujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta to można dodać trochę zalewy z ciecierzycy lub wody. Gdy masa będzie gotowa i odpowiednia dla waszych kubków smakowych to możecie dodać jeszcze pokrojone pomidorki suszone, oliwki lub posypać czarnuszką.
  • Paluchy chlebowe z dipem, akurat do tej przekąski będziecie potrzebowali troszkę więcej czasu na jej wykonanie, ponieważ wykonane są z ciasta drożdżowego, które potrzebuje czasu na wyrośnięcie. A więc do dużej miski dodajemy 3 szklanki mąki pszennej, szklankę ciepłej wody, łyżeczkę suchych drożdży, soli i cukru oraz łyżkę oliwy. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i ciasto zagniatamy, aż powstanie nam kula. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na okres 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkujemy na płaski placek, jeśli ciasto się klei, to należy podsypać mąką. Ciasto kroimy na paski i delikatnie skręcamy, aby powstała „spiralka”. Tak skręcone paski wykładamy na blachę wyłożoną papierem, a w tym samym czasie rozgrzewamy piec do 200 stopni. Paluchy smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka, aby dodać ładnego koloru podczas pieczenia i posypujemy przyprawami, które lubimy- zioła prowansalskie, czosnek, papryka wędzona, możemy też dodać sezam. Paluchy pieczemy w rozgrzanym piecu przez 15 minut.
  • Pizza z placków tortilli. Potrzebne będą nam placki tortilli, ketchup, zioła, ser żółty oraz skwarki boczku. Rozgrzewamy piec do 200 stopni, a następnie placki z tortilli smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawami, a następnie wykładamy skwarki i posypujemy żółtym serem. Wkładamy do pieca na około 7 minut, aż ser się rozpuści, a tortilla będzie chrupiąca. Pizzę kroimy na cztery kawałki i się delektujemy! Możemy dodać ulubiony sos na górę.

To tylko przykładowe i sprawdzone pomysły na przekąski, które możemy wykonać ze składników, które akurat mamy w lodówce, albo przy tak zwanym „sprzątaniu lodówki”. Idealnie na takich spotkań sprawdzają się również deski serów, wędlin, a także domowe słodkości jak muffiny. A więc życzymy smacznego oraz udanej zabawy!

Źródło zdjęć

Adriana PŁUCIENNIK