Już za trzy dni Boże Narodzenie co oznacza, że wszędzie dookoła będzie mnóstwo pyszności – sałatki, uszka z barszczem, zupa grzybowa, ryby, ale co najważniejsze – słodkości. W gazetach bądź internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na świąteczne wypieki, jednak my postanowiliśmy wybrać te sprawdzone i pewne, a więc zapraszamy do wspólnego pieczenia ciasteczek!

Ciasteczka owsiane z czekoladą

140 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
85 g płatków owsianych
55 g miękkiego masła
150 g jasnego brązowego cukru
100 g drobnego cukru
1 duże jajko
1,5 łyżeczki esencji waniliowej
5 łyżek serka homogenizowanego
115 g wiórków czekoladowych albo posiekanej gorzkiej czekolady

Piekarni rozgrzewamy do 190°C, a papierem do pieczenia wykładamy trzy duże blachy. Teraz możemy przystąpić do robienia ciasteczkowej masy – mieszkamy mąkę z sodą, dodajemy płatki owsiane i wszystko razem mieszamy. Następnie włączamy mikser na wysokie obroty, by masło oraz cukier utworzyły jednolitą masę. Dodajemy jajko, esencję waniliową, ubijamy tak 3 minuty – powinniśmy otrzymać jednolitą jasnożółtą masę. Teraz możemy dodać serek homogenizowany, mąkę z sodą i wymieszać. Dodajemy wiórki czekoladowe i wszystko mieszamy. Ciasto mamy gotowe pozostano nam więc tylko nakładać czubate łyżeczki ciasta na blachę, pieczemy około 10 minut, aż ciasteczka się ładnie zarumienią.

Cytrynowe słodkości 

1 szklanka mąki pszennej
8 kropli aromatu cytrynowego
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 szklanki mleka (jeśli będzie za rzadkie dodać więcej mąki)

Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, mleko i jajko energicznie mieszać przez 4 miunty, następnie dodajemy 8 kroplo cytrynowego aromatu i znów mieszamy. Gotową masę nakładamy na blachę tworząc cztery rządki po cztery ciastka. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy przez 45 minut. Gotowe ciasteczka można podawać z bitą śmietaną, prawda, że proste?

Czekoladowe szaleństwo

110 g masła o temperaturze pokojowej
100 g cukru białego
110 g brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka gorącej wody
1 szczypta soli
185 g mąki pszennej
175 g ciemnej czekolady, posiekanej

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i zabieramy się do roboty – masło miksujemy na gładką masę razem z cukrem. Dodajemy jajko i wanilię oraz sodę, którą wcześniej rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do masy dodajemy sól, mąkę oraz czekoladę. Mieszamy i gotowe! Ciasto nakładamy na blachę do pieczenia i pieczemy przez 10 minut.

Świąteczne ciasteczka shortbread

225 g masła
1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
2 szklanki (250 g) przesianej mąki pszennej

Piekarnik rozgrzewamy do 175°C, masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszamy, by nie utworzyły się grudki. Na stolnicy należy rozwałkować ciasto na grubość około pół centymetra i wycinać dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na nienatłuszczonej blaszce w odległości 2-3cm jedno od drugiego. Pieczemy przez 10-12 minut, aż krawędzie się zarumienią. Po upieczeniu ciasteczka zostawić na parę minut, by wystygły.

Świąteczne gwiazdeczki

250 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
2 i 1/4 szklanki mąki

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, którą następnie chłodzimy w lodówce przez około pół godziny. Rozwałkowane ciasto posypujemy mąką i za pomocą foremki wycinamy ciasteczka w kształcie gwiazdki, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 8 minut. Gdy wystygną – posypujemy cukrem pudrem.

Pachnące pierniczki

350g masła
500g cukru
900g mąki
2/3 szklanki miodu
1 szklanka śmietany 22%
1 łyżka proszku do pieczenia
przyprawy: imbir, kardamon, cynamon i goździki (zmielone ok 1,5 łyżki)

Bierzemy miskę w której dokładnie mieszamy masło, cukier, miód i przyprawy, by powstała masa. Proszek mieszamy z połową przesianej mąki i mieszamy razem z powstałą masą. Resztę mąki dosypywać stopniowo w trakcie zagniatania ciasta. Gotowe ciasto zostawiamy na cała noc w lodówce, a następnie rano cienko je wałkujemy, wykrajamy przeróżne wzory (od serduszek, przez choinki, aż po gwiazdeczki) i pieczemy przez 6 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

 

SMACZNEGO!