Gdy za oknem świeci słońce oraz panuje upał, jedyne czego pragniemy to chociaż chwilowe ochłodzenie! Możemy tego dokonać dzięki orzeźwiającym napojom, koktajlom i musom! Specjalnie dla was mamy kilka wypróbowanych przepisów, które na pewno spełnią swoją rolę, a ponadto zachwycą Was smakiem.  Warto zaznaczyć, że ich składniki dostarczą nam witamin, są niezwykle zdrowe i w lato nie tylko dostępne, a i tanie!

 

 

Zielony koktajl 

 2 słodkie jabłka

4 kiwi

200 ml soku jabłkowego

 

Jabłka musimy umyć oraz obrać. Następnie usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy je na kawałki. Kiwi należy obrać. Najprościej będzie jeśli kiwi przekroimy kiwi na pół i łyżeczką wybieramy miąższ ze skórki. Owoce wrzucamy do blendera i zalewamy sokiem. Następnie je miksujemy i przelewamy do szklanek.

 

 

 

Mus owocowy

Brzoskwinia

Gruszka

Jabłko

Banan

4 łyżeczki soku malinowego

 

Owoce myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, następnie wszystko mieszamy. Wkładamy do pucharków, polewamy sokiem malinowym i wstawiamy do lodówki, aby schłodzić.

 

 

 

Koktajl malinowy

50 dag malin

1,5 szkl. mleka

Cukier puder lub waniliowy

2 kulki lodów waniliowych

 

Maliny myjemy, osączamy. Najbardziej dojrzałe odkładamy do dekoracji. Resztę malin miksujemy z cukrem pudrem lub waniliowym. Dodajemy mleko( tak, by koktajl miał odpowiednią gęstość). Wkładamy lody i chwilkę miksujemy na jednolity krem.

Przekładamy do pucharków i schładzamy. A przed podaniem dekorujemy dodatkowo malinami.

 

 

Koktajl wiśniowo-bananowy 

30 dag wiśni

3 łyżki miodu

150 ml śmietanki

½ l jogurtu naturalnego

2 banany

Szczypta cynamonu

5 łyżek cukru

½ opakowania cukru waniliowego

200 ml mleka

 

Wiśnie drylujemy(kilka najładniejszych odkładamy do dekoracji). Banany obieramy, kroimy w kawałki. Owoce miksujemy z pozostałymi składnikami. Koktajl wlewamy do szklanek, mocno schładzamy.

 

 

Mus truskawkowo-bananowy

50 dag bananów 

50 dag truskawek

4 łyżki cukru

3 łyżki cukru pudru 

2 łyżki śmietany 

 

Banany obieramy i kroimy. Kilka kawałków odkładamy do dekoracji. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Owoce zasypujemy cukrem, a następnie miksujemy. Mus wlewamy do pucharków. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wlewamy do pucharków z musem tak, by większość śmietany znalazła się na środku. Dekorujemy kawałkami bananów

 

Smacznego!

Viktoria SKRZYPIEC