I zaczęła się szkoła… Zmieńmy temat, koniecznie! Powiem więc w skrócie – każdy uczeń ciężko pracuje umysłowo co oznacza, że potrzebuje dużo energii. A co dostarczy nam najpyszniejszej energii? Te oto słodkości!

 

Proste ciasteczka

Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1 kostka masła
– 1 serek homogenizowany

Składniki proste więc i sposób przygotowania równie prosty – wszystko trzeba zagnieść. Następnie wałkujemy po kawałku, tniemy na kwadraty bądź robimy kółka i faszerujemy czym tylko chcemy – marmoladą, czekoladą, wiśniami, jabłkiem z cynamonem, bananem. Przepis jest uniwersalny więc sprawdzą się również w wersji niesłodkiej – kapusta z grzybami, szpinak. Ale to tak na marginesie. Ciasteczka układamy na blaszce, pieczemy około pół godziny w 180 stopniach.

Blok czekoladowy

Składniki:
– 500 g mleka w proszku
– 4 łyżki kakao
– 1 szklanka cukru (można zwiększyć do 1,5 szklanki – będzie słodko)
– 1 kostka margaryny
– woda lub mleko (ok. pół szklanki – woda dla uzyskania ciemnej czekolady, mleko dla mlecznej)
-wedle uznania: płatki migdałowe, orzechy, rodzynki, herbatniki

Rozpuszczamy margarynę do której dodajemy kakao i cukier i mieszamy aż cukier się rozpuści. Gdy całość jest gładka możemy przystąpić do dosypania mleka w proszku. Delikatnie miksujemy, by znów otrzymać gładką masę. Dodajemy odrobinę mleka bądź wody oraz dodatki wedle uznania. Gotową czekoladę przekładamy do blaszki bądź naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki na noc. Rano całość kroimy w kostkę i gotowe!

 Ciasto z truskawkami

Składniki:
–  1 szklanka cukru
– 15 dag truskawek
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
–  pół szklanki oleju
– 4 jajka

Jajka miksujemy z cukrem z czasem dodając resztę składników. Owoce czyścimy, kroimy, mieszamy z łyżeczką mąki, wsypujemy do masy i mieszkamy. Wlewamy całość do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto należy piec w temperaturze 170 stopni i po 60 minutach jest gotowe!

Migdałowe ciasteczka

Składniki:
– 3 białka
– 80g  drobno posiekanych migdałów
– 100g miałkiego cukru
– 20g mąki
– 70g masła (roztopionego i schłodzonego)

Zacznijmy od włączenia piekarnika na 190 stopni i w czasie, gdy będzie się nagrzewać my możemy zabrać się za robienie ciasteczek. Białka lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i lekko mieszamy. Na wysmarowaną masłem blachę kładziemy po łyżeczce masy, lekko rozpłaszczając. Musimy zachować odstępy bo ciasteczka się rozlewają w trakcie pieczenia. Pieczemy około 5 minut do momentu, aż płatki lekko się zarumienią.

 

SMACZNEGO!