Sernik może mieć wiele obliczy, ale dziś przedstawię Wam sernik, który całkowicie mnie zaskoczył. Nigdy bym nie pomyślała, że to pyszne ciasto może nabrać tyle kolorów, walorów smakowych i być jeszcze smaczniejsze.

Dziś przed Wami sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową. Przepis nie jest trudny, choć dość pracochłonny. Jeśli chodzi o wymiar tortownicy to polecam średnicę 24 centymetrową.

Spód ciasta:
100 g marchwi
200 g mielonych migdałów
200 g masła
100 g pokruszonych pistacji
1 żółtko

Masa:
1 kg twarożku kanapkowo–sernikowego
4 łyżki oliwy
5 jaj
1 szklanka cukru pudru
125 ml śmietanki 36 %
sok i skórki z dwóch limonek
200g batatów

Polewa:
150 g białej czekolady
00 ml śmietanki 36%
100 g zmielonych pistacji
sok i skórka z 1 limonki (lub opcjonalnie cytryny)

 

Jak zrobić ciasto?
1. Marchew myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Do miski wsypujemy mielone migdały, pokruszone pistacje, startą przed chwilą marchew, a następnie dodajemy żółtko, pokrojone masło i szczyptę soli.
3. Wyrabiamy ciasto. Na 30 min wkładamy do lodówki. Po tym czasie wylepiamy ciastem wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i pieczemy 20 min w temperaturze 180 stopni.
4. Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy aż będą miękkie.
5. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do wystygnięcia.
6. Twarożek „Mój ulubiony” (naprawdę sprawdza się najlepiej!) przekładamy do miski i miksujemy na średnich obrotach, dodając na przemian porcje cukru pudru, jaja, przestudzone bataty, śmietankę, oliwę, sok i skórkę z limonek.
7. Gładką masę wylewamy na podpieczony spód marchewkowo – pistacjowy i pieczemy w temperaturze 140 stopni przez mniej więcej 55 minut.
8. Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy zmielone pistacje i odstawiamy na 10 minut. Następnie powtórnie podgrzewamy dodając pokruszoną białą czekoladę. Na zakończenie dodajemy sok i skórkę z limonki.
9. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnik, studzimy przez piętnaście minut i polewamy przygotowaną polewą.
10. Jemy, jemy, jemy i dzielimy się ze wszystkim dookoła tym co zostało!

Viktoria SKRZYPIEC