Co prawda nie jest to ani mazurek, ani babka ani nawet makowiec, które tradycyjnie spędzają Święta Wielkanocne na naszym stole, ale jest to ciasto, którym możemy ten stół  urozmaicić.

Oczywiście jeśli nie na święta to do niedzielnego obiadu, na spotkanie z koleżankami czy na poprawę humoru – polecam gorąco, bo jest to niezwykle tanie, szybkie i smaczne ciasto.

Co musimy mieć?

4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
5 pokrojonych w kostkę jabłek

Jak przygotować?

Całe jajka utrzeć z cukrem jak i cukrem waniliowym. Produkty suche dokładnie wymieszać. Na zmianę do utartych jajek z cukrem dodawać suche składniki oraz olej i miksowac do uzyskania jednolitej masy. Dodać pokrojone jabłka i wymieszać. Piekarnik wcześniej nagrzać do 190 stopni – górę i dół. Blaszke wcześniej oczywiście wysmarowałam masłem i posypałam mąką. Piec około godzinę.

 Klaudia TYŻLIK