Dzisiaj mamy dla was kilka przepisów na smaczne ciasta bez pieczenia! Są szybkie do zrobienia, nie ma potrzeby włączania piekarnika, a więc idealne na lato.

Mamy nadzieję, ze któryś z naszych typów przypadnie wam do gustu, ale bez wątpienia musicie spróbować wszystkich.

Ciasto 3 bit

Składniki:
6 – 7 paczek herbatników (opakowanie 100 g)
około 600 g  masy krówkowej (z puszki)
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru wymieszanego z cukrem waniliowym
125 g masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
600 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady do oprószenia

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, które pomoże nam przy wyciąganiu ciasta z blachy. Na dno formy wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Gotową masę krówkową wykładamy łyżką na herbatniki, a następnie przykrywamy je kolejną warstwą herbatników. Następną warstwą będzie masa budyniowa, więc musimy do niej ugotować budyń. Należy zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem, pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlewamy ją do gorącego mleka. Gotujemy przez minutkę, bądź dwie przy czym energicznie mieszamy, aby pobyć się grudek. Gorący budyń wylewamy na herbatniki, wyrównujemy całość i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Aby wyłożyć na górę śmietanę kremówkę, ciasto musimy schłodzić, dlatego wstawiamy je do lodówki, bądź miejsca w którym jest zimo. Gdy herbatniki zmiękną i ciasto nie będzie już gorące, ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Wykładamy ją na ciasto i na wierzch ścieramy czekoladę. Wstawiamy ciasto do lodówki do schłodzenia.

 

 Trójkolorowy sernik

Składniki:
ok. 10 herbatników
100g gorzkiej czekolady oraz trochę do dekoracji
100g mlecznej czekolady oraz trochę do dekoracji
100g białej czekolady oraz trochę do dekoracji
500g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego
300g słodkiej śmietany 30- 36%
3 łyżeczki żelatyny
½ szklanki cukru (= 100g cukru)
2 łyżeczki cukru waniliowego

Twaróg musimy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. W międzyczasie należy namoczyć żelatynę w sześciu łyżkach zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje, to podgrzewamy ją, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia, a następnie mieszamy z utartym twarogiem. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a śmietanę ubijamy na sztywno. Nasz gotowy twaróg dzielimy na trzy części i do każdej z nich dodajemy po jednej z naszych czekolad i mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy po 1/3 ubitej śmietany i delikatnie mieszamy. Formę (keksową) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na spód najpierw masę z gorzką czekoladą, następnie mleczną a na końcu białą. Na górę ciasta wykładamy herbatniki. Ciasto musimy włożyć do lodówki na parę godzin, aby całość zgęstniała. Po wyciągnięciu odwracamy formę do góry nogami, aby herbatniki były na spodzie, zdejmujemy papier do pieczenia i całość polewamy resztą czekolad, które zostały rozpuszczone w kąpieli wodnej.

 Tarta z musem czekoladowym

Składniki na spód:
50 g czekolady gorzkiej, połamanej i roztopionej
50 g masła, o temperaturze pokojowej
2 łyżki kakao
175 g ciastek (typu LU digestive z mąki pełnoziarnistej)
2 łyżki cukru pudru

Składniki na mus czekoladowy:
150 g czekolady gorzkiej, połamanej
3 duże jajka oraz 1 żółtko
4 łyżki likieru pomarańczowego
3 łyżki cukru pudru

Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wszystkie składniki, które potrzebujemy do przygotowania spodu ciasta wkładamy do malaksera i miksujemy na jednolitą masę. Gotową masę ciasteczkową wykładamy na dno formy i boki do wysokości ok. 3 cm. Całość wyrównujemy i schładzamy.
Aby przygotować nasz mus musimy roztopić naszą czekoladę w kąpieli wodnej, aż będzie gładka. W międzyczasie możemy białka oddzielić od żółtek, białka ubijamy na sztywno, przy czym na koniec dodajemy cukier. Do roztopionej czekolady dodajemy likier i wbijamy żółtka miksując na zmianę z połową ubitych białek. Dodajemy resztę białek i delikatnie mieszamy. Przygotowany mus wykładamy delikatnie na schłodzony spód ciastek i wkładamy do lodówki na kilka godzin, bądź całą noc.

Rafaello z adwokatem

Składniki:
2 ½ szklanki mleka
3 żółtka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
300g masła
250g kokosu oraz troszkę do posypania z góry
1 szklanka adwokata
ok. 500g herbatników (64 sztuk)

Na początek musimy ugotować budyń, więc gotujemy dwie szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. ½ szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąkami. Wymieszane dodajemy do gotującego się mleka, gotujemy ciągle mieszając. Następnie ostudzamy budyń. Masło ucieramy mikserem, dodajemy porcjami nasz zimny budyń wciąż miksując. Stopniowo dodajemy adwokat. Po wyłączeniu miksera należy wmieszać kokos. Rozkładamy pierwszą warstwę herbatników, a następnie rozsmarowujemy na nich ¼ naszej masy budyniowej. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników, gdzie powinny wyjść nam cztery warstwy. Na samej górze również ma być masa budyniowa, która będzie posypana kokosem. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 12 godzin.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Składniki:

2 galaretki truskawkowe
1 galaretka brzoskwiniowa
2 serki homogenizowane waniliowe (po 150g)
4 połówki brzoskwiń z puszki
300g truskawek
300g biszkoptów podłużnych

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1½ szklance gorącej wody, a następnie studzimy. Oczyszczone truskawki kroimy w drobną kosteczkę. Tortownicę do sernika (średnia 26 cm) wykładamy biszkoptami. Jedną z galaretek dodajemy do serka i mieszamy, a gdy zacznie tężeć to dodajemy nasze truskawki i całość wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę brzoskwiniową przygotowujemy tak samo jak truskawkową, na końcu ostudzamy. Kroimy nasze brzoskwinie w drobną kosteczkę i dodajemy do drugiego serka. Gdy galaretka z serkiem w tortownicy zastygnie, to wykładamy kolejną warstwę biszkoptów i wylewamy drugi serek, po czym całość wstawiamy ponownie do lodówki. Gdy ciasto zastygnie, górę sernika dekorujemy biszkoptami oraz pozostałością owoców. Naszą drugą galaretkę truskawkową rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody, studzimy, i gdy zacznie tężeć wylewamy na biszkopty.

 Leniwe kremówki

Składniki:
2 opakowania krakersów
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
60 g masła
1 cukier waniliowy
4 duże jajka
4 czubate łyżki mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

Pierwszą warstwę krakersów układamy na blaszce. Gotujemy dwie szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlewamy je do gorącego mleka. Gotujemy z minutkę, dwie energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie odstawiamy na bok, chłodzimy i czekamy, aż trochę zgęstnieje. Następnie wylewamy ją na nasze krakersy. Na wierzch masy wykładamy drugą warstwę krakersów, czekamy aż przestygnie, a na końcu posypujemy cukrem pudrem.

 Pianka na biszkoptach

Składniki:
kilkanaście podłużnych biszkoptów
1 galaretka o smaku wiśniowym
300 ml schłodzonej śmietany kremówki
duża garść owoców leśnych; mogą być mrożone
1 galaretka o smaku owoców leśnych

Tortownicę (średnica 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy biszkopty jeden przy drugim. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody według przepisu, a następnie całkowicie studzimy. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powolutku wlewamy naszą ostudzoną, lecz płynną galaretkę wiśniową, wciąż ubijając. Całość wylewamy na ułożone biszkopty, a następnie do lodówki, aż pianka się zetnie. Galaretkę owoców leśnych musimy przygotować według przepisu na opakowaniu, schłodzić, lecz powinna pozostać płynna. Zalać nią przygotowaną wcześniej wiśniową piankę, a następnie schłodzić.

 

Redakcja SilesiaYoung życzy smacznego!

 

Viktoria SKRZYPIEC