Większość osób, które znam jest miłośnikami słodyczy, a czekolada jest na tyle uzależniająca, że gdy skosztujemy jedną kostkę, to za chwilę znika cała tabliczka… Czekolada ma wiele zalet -poprawia stan naszej skóry, przeciwdziała komórkom nowotworowym, poprawia nastrój, gdy jesteśmy smutni lub zmęczeni, ale jak wiadomo ma również wady – jest bogata w tłuszcze i brak w niej substancji odżywczych , czyli dostarcza nam wielu pustych kalorii. Jeśli spojrzymy na listę składników, z których powstaje czekolada, to zauważymy, że jest ona zadziwiająco długa, gdy tak naprawdę potrzeba do niej tylko trzech składników – tłuszcz, kakao i słodzidło. W internecie można znaleźć dużo różnych sposobów na domową czekoladą, ale warto spojrzeć na listę składników, ponieważ można pominąć mleko w proszku, mleko, a margarynę zastąpić masłem lub olejem kokosowym.

Zapraszam Was do przeczytania szybkiego i prostego przepisu na domową czekoladą, która na pewno jest dużo zdrowsza niż ta na sklepowych półkach, jesteśmy pewni jej składu, a do tego możemy przyozdobić ją ulubionymi dodatkami. Ta czekolada jest również idealną opcją na prezent od serca, gdyż wykonana własnoręcznie – najbliżsi na pewno docenią trud jaki włożyliśmy w wykonanie jej. Wystarczy zapakować ją w folię, związać wstążką lub sznurkiem w kokardkę i dołączyć miły liścik.

Do przygotowania będzie potrzebny nam olej kokosowy nierafinowany- 100 g, kakao- 100 g oraz miód lub syrop klonowy- 2 łyżki, aby dodać słodkości naszej czekoladzie. W rondelku zagotowujemy wodę, a następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy nasz olej, gdy będzie już płynny to dodajemy kakao i mieszamy, wszystko robimy na średnim ogniu. Cały czas mieszamy, aż do połączenia się składników, dodajemy słodzidło. Gdy masa będzie gotowa, to przelewamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, najlepiej jeśli blacha jest szeroka i płaska, albo możemy użyć silikonowych foremek. Na koniec wystarczy włożyć ją na kilka godzin do zamrażalnika, aby zastygła. Masę oczywiście można dosłodzić, jeśli byłaby zbyt gorzka, można również dodać wanilię, odrobinę chili, przyozdobić orzechami, jagodami goji, owocami liofilizowanymi, rodzynki- wszystkim tym, to co lubimy!

Adriana PŁUCIENNIK