Gdy  za oknem szaro, zimno i wietrznie to czasem najzwyczajniej w świecie nic nam się nie chce. Dlatego przyda nam się wielka dawka energii i witamin – zachęcamy do skosztowania chociaż połowy z poniższych przepisów!

Sałatka I 

Składniki:
Ser mozzarella
Pomidory
Listki świeżej bazylii
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Oliwki

Na talerzu naprzemiennie układamy grubsze plastry mozzarelli i pomidora. Całość obficie skrapaimy oliwą z oliwek, dodajemy szczyptę soli, pieprzu jak i pokrojoną bazylie. Na koniec możemy dodać zielone bądź czarne oliwki.

 

 Sałatka II

Składniki
4 pomarańcze
10 dużych czarnych oliwek
czerwona cebula
3 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól
po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i słodkiej papryki
szczypta chili
kilka gałązek natki pietruszki

Pomarańcze parzymy, obieramy ze skórki i białych błon. Kroimy je bardzo ostrym nożem w grubsze plastry. Układamy na talerzu. Posypujemy oliwkami i pokrojoną w piórka cebulą. I zabieramy się za robienie sosu – oliwę mieszamy z sokiem cytrynowym, solą, kuminem, papryką i chili. Gdy sos mamy gotowy to polewamy nim sałatkę, a całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Sałatka III

Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki miodu
3 duże orzechy włoskie
1 ząbek czosnku
feta
sałata
pomidorki koktajlowe
sól
pieprz
natka z pietruszki

Miód, posiekany czosnej, przyprawy i oliwę mieszamy w jednej miseczce i po chwili otrzymujemy pyszny sos. Zabieram się za dalszą część pracy – sałatę układamy na talerzu, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, ser feta oraz posiekane i sparzone wcześniej gorącą wodę orzechy. Na koniec całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

 

 Sałatka IV

Składniki:
– 2 jajka na twardo
– 1 pomidor
– garść mieszanki sałat, paski marchwi i białej kapusty
– 1 świeża figa
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka soku z malin
– 1 łyżeczka sosu sweet chilli
– pieprz kolorowy

Jajka gotujemy na twardo (8 minut od zagotowania się wody) po czym studzimy, obieramy w łupinek i kroimy w ósemki. Pomidory kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Przygotowujemy sos z octu balsamicznego, sosu sweet chili i soku z malin. Mieszankę sałat układamy na talerzu, kropimy sosem, układamy ósemki jajem, sypiemy pomidorami, a między nimi układamy pokrojoną figę. Doprawiamy pieprzem.

 

 Sałatka V

Składniki:
50 dag brokuła
50 dag pieczarek
6 jajek
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

Wykonanie:
Brokuły rozdzielamy na różyczki i gotujemy je w lekko posolonej wodzie, następnie odcedzamy i wystudzamy. Pieczarki kroimy w plasterki, również ugotować i ostudzić. Jajka gotujemy na twardo, a gdy będą już zimne to kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajym majonezu oraz doprawaimy solą i pieprzem.

 

 Sałatka VI

Składniki:
– makaron ryżowy – 0,5 kg
– ogórki świeże – 5 szt.
– czosnek – 3 ząbki
– śmietana 18% – 1 łyżka
– majonez – 2 łyżki
– sól
– pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, a gdy makaron się studzi my zajmujemy się ogórkami – obieramy i ścinamy na tarce. Czosnek należy drobniutko posiekać po czym wymieszać go razem ze wszystkim składnikami. Dodajemy śmietanę wymieszaną z majonezem, a całość doprawiamy solą i pieprzem.

 

SMACZNEGO!

 

Viktoria SKRZYPIEC