Przepisów na ciasta jest tak wiele, nawet prosty sernik można zrobić już na tak wiele sposobów. Wszystkomasz pod ręką to możesz dodać jako kolejny składnik, a dzięki temu urozmaicamy kolejne przepisy i sprawdzamy, co do siebie pasuj, a co nie.

Dziś przygotowaliśmy dla was kilka sprawdzonych przepisów na proste serniki, które nie wymagają zbyt wiele pracy, a są przepyszne! Każdy inny, bo jedne są na zimno, drugie pieczone, a kolejne jeszcze tak bardzo puszyste i delikatne, że zapewniam – nigdy nie jedliście nic bardziej przypomijającego obłoki na niebie niż to! Zachęcamy, aby w wolnej chwili wypróbować i poeksperymentować w kuchni, bo niektóre składniki można wymieniać i wybierać smaki pod swój gust.

 

Smacznego i powodzenia w kuchni!

SERNIK NA ZIMNO

Co potrzebujemy?

  • 1 kg zmieniolego twarogu z wiadereczka
  • mała paczka biszkoptów
  • 600 g truskawek lub innych owoców
  • 1 galaretka truskawkowa (lub inna)
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 150 g śmietanki 30%
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanku cukru pudru

Zaczynamy od przygotowania galaretki według instrukcji na opakowaniu, ale należy pamiętać, aby ilość wody zmniejszyć o 50 ml. Po przygotowaniu odstawić do ostudzenia. Przygotowane owoce oczyszczamy i osuszamy, jeśli są to owoce z puszki to należy je dokładnie odsączyć z syropu i pokroić. Na spód blaszki, bądź tortownicy należy położyć papier do pieczenia i wyłożyć biszkopty. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami gorącej wody i mieszamy, aż do rozpuszczenia, następnie dodajemy mleko i mieszamy. Do jednej z misek wykładamy ser twarogowy, dodajemy śmietankę, cukier puder oraz wanilinowy i wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Część masy serowej (kilka łyżek) przekładamy do ciepłej żelatyny i łączymy, następnie dodajemy jeszcze kilka łyżek masy, a później całość przekładamy do dużej miski, w której znajduję się reszta naszej masy i mieszamy wszystko dokładnie, aby powstała jednolita masa, do której dodajemy część oczyszczonych owoców i wszystko przekładamy na blaszkę z biszkoptami. Wyrównujemy górną powierzchnie ciasta i przekładamy ją do lodówki na około 30 minut, aby sernik lekko stężął. Po tym czasie sernik wyjmujemy, wciskamy lekko resztę owoców i zalewamy górę galaretką za pomocą łyżki, aby była równo rozłożona. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby ciasto całkowicie stężąło.

Źródło

SERNIK JAPOŃSKI

Co potrzebujemy?

  • 240 gram czekolady białej
  • 240 gram zmielonego białego sera
  • 6 jajek

Na sam początek można rozpuscić białą czekoladę w kąpieli wodnej, aby stała się płynna oraz rozgrzewamy piekarnik do 170 st.C. Do jednej z misek przekładamy bialy ser i rozdzielone żółtka od białek, a w drugiej misce białka, które będziemy ubijać do sztywności. Po rozpuszczenie czekolady dodajemy ją do miski z bialym serem i żółtkami i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W tym czasie ubijamy białka, które po ubiciu przekładamy do masy serowej, najlepiej jeśli będzie robić to porcjami delikatnie mieszając, aby masa była puszysta. Ciasto przekładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i naczynie to umieszczamy w większej blaszcze, która jest wyższa, ponieważ musimy nalać do niej wrzącą wodę zagotowaną wcześniej w czajniku, aby zajmowała troszkę mniej niż pół blaszki (około 2/4). Ciasto pieczemy przez 20 minut w 170 st. C, następnie zmniejszamy do 160 st. C i trzymamy tak kolejne 20 minut, a na koniec przez 20 minut trzymamy w zamkniętym, ale wyłączonym pierkniku, nie należy go otwierać przed czasem! Po tym czasie wyciągamy naczynie z ciastem z blaszki z wodą i ostudzamy. Ciasto będzie bardzo delikatne i puszyste, a po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem.

PIECZONY NA HERBATNIKACH

Co potrzebujemy?

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 2 budynie waniliowe w proszku
  • 1 szklankę cukru pudru
  • paczkę herbatników
  • 8 jajek

Przed przygotowaniem ciasta należy wszystkie składniki wcześniej wyjąć z lodówki, aby miały jedną temperaturę, najlepiej pokojową.  Na początek oddzielamy żółtka od białek i miksujemy je na puszystą masę razem z cukrem pudrem. Do utartych białek dodajemy stopniowo budynie, a po wymieszaniu dodajemy również po łyżce sera. Białka w osobnej misce ubijamy na sztywną painę i dodajemy stopniowo do gotowej masy serowej, delikatnie mieszając. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenie, wykładamy herbatniki i wylewamy masę serową. Całość wygładzamy i wkładamy do nagrzanego pieca do 160 st. C, ale po włożeniu ciasta zwiększamy temperaturę do 180 stopni i nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Pieczemy ciasto przez 50 minut, a po upieczeniu zostawiamy w otwartym piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ciasto można ozdobić wedle własnego uznania – polewą czekoladową, cukrem pudrem, bakliami, wiórkami kokosowymi, migdałami..  Po całkowitym ostygniecu ciasto powinniśmy chłodzić przez minimum godzinę w lodówce.

Źródło

Adriana PŁUCIENNIK