Nie będzie gotowych przepisów, bo większość z nich jest banalnie prosta – zblendować, wcisnąć, pokroić, ugnieść, zrobić po swojemu, a jeśli chcecie wiedzieć jak dokładnie krok po kroku wykonać pastę, to po wpisaniu w wyszukiwarkę internetową na pewno znajdziecie przepis. Ja mam dziś dla Was zbiór inspiracji co można połączyć, aby otrzymać pyszną pastę. Osobiście zawsze brakuje mi pomysłów na to, aby stworzyć nowe połączenie, więc widząc dopasowane składniki czuję się od razu o wiele lepiej i z radością biegnę do kuchni.

Pomysły na pyszne pasty do kanapek, wafli ryżowych lub wytrawnych placuszków:

  • fasola czerwona z puszki z suszonymi pomidorami i chilli,
  • ugotowana i rozdrobniona ciecierzyca- hummus z pieczonym burakiem,
  • ser żółty, majonez, papryka czerwona, czosnek,
  • awokado, czosnek, sól, pieprz i serek typu Bieluch,
  • biały twarożek z oliwkami,
  • awokado, zielony groszek z puszki, czosnek, cytryna, sól, pieprz,
  • pomidory suszone ze słoika, biały ser, świeża bazylia, sól, pieprz,
  • soczewica, suszone pomidory, pestki dyni, natka pietruszki,
  • cebula, papryka, czosnek, świeże zioła, suszone pomidory,
  • fasola, paręnaście wędzonych śliwek, sos sojowy, cebula,
  • czerwona fasola, papryka pieczona, czosnek, curry, wędzona papryka w przyprawie,
  • ciecierzyca, oliwa, czosnek, suszone pomidory (mogą być smażone, pieczone czy nawet przetarte),
  • pieczarki, biały ser twarogowy, cebula, ciecierzyca, majonez, sól, pieprz,
  • ciecierzyca, brokuł, cebula, czosnek, cytryna, pieprz, sól, natka pietruszki,
  • soczewica, suszone pomidory, cytryna, pasta tahini (opcjonalnie), oliwa, czosnek, pieprz i sól (w przypadku zbyt gęstej pasty parę łyżek wody),
  • jajka, musztarda, majonez, szczypiorek, pieprz, sól,
  • pestki słonecznika, czosnek, cytryna, woda, oliwa, przyprawa papryki wędzonej, sól.

Wielką zaletą past jest ich uniwersalność i to, że wykonuje się je w sposób niezwykle prosty i szybki, a są alternatywą dla wielu kanapkowych składników i nierzadko lepszym rozwiązaniem niż masło. A Wy? Macie jakieś swoje ulubione przepisy czy połączenia smaków?

Viktoria SKRZYPIEC