Czy znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Myślę, że nie ma takiej osoby, gdyż można ją zrobić na tak wiele sposobów, że każdy znajdzie w niej to co lubi najbardziej – czy to świeżą bazylię, ser mozarella, suszone pomidorki, peperoni czy ciągnący się ser. Ale czy słyszeliście o popularnych ostatnio pizzach, które nie są przygotowywane na tradycyjnym spodzie z ciasta drożdżowego, a z kalafiora, czy brokuła?

Zdecydowana większość ludzi uważa, że smakiem pizza nie odbiega aż tak bardzo od tradycyjnej, a gdy ktoś nie wie, to może nie poznać, że w naszym cieście znajdują się warzywa. Często nawet słyszymy, że nie tylko spód z pizzy jest zdrowszy, ale również smaczniejszy, więc może warto się przekonać i spróbować zdrowszej wersji pizzy?

Poniżej zamieszczamy przepisy na różne rodzaje spodów do pizzy, pamiętajcie, że na ciasto układacie wszystko to co kto lubi, zaczynając od sosu zrobionego ze świeżych pomidorów, bądź koncentratu ze słoiczka, aż po ostre papryczki, kurczaka, czy kto co woli!

SPÓD Z KALAFIORA

Pierwszym zadaniem będzie pokrojenie kalafiora na drobne części, które następnie umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy na drobną, sypką masę. Do garnka nalewamy szklankę wody, po zagotowaniu wsypujemy kalafior do garnka i gotujemy przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu należy odczekać chwilkę, aż ostygnie i następnie odcedzamy kalafior z nadmiaru wody. Powinniśmy jeszcze dodatkowo przecisnąć go przez ścierkę, aby pozbyć się wody.  Nasz kalafior przekładamy do miski, dodajemy jedno jajko, przyprawy wedle uznania, 10 dkg startego żółtego sera, a następnie całość mieszamy. Formujemy ciasto na blaszce i pieczemy spód w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 20 minut.

SPÓD Z BROKUŁA

Przygotowanie tego spodu jest bardzo podobne do powyższego. Brokuł również jest dzielony na drobniejszy, gotujemy go na pół twardo. Następnie rozdrabniamy, aż będzie sypki. Następnie odsączamy – najpierw przez sitko, a potem przez czystą ściereczkę, bądź gazę. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy wedle uznania, dodajemy 50g startej mozzarelli, 3 łyżki otrąb. Całość mieszamy, formujemy ciasto na blaszce i podpiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 8 minut.

SPÓD Z CUKINII

Potrzebujemy dwie cukinie, które bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie musimy postarać się jak najmocniej wycisnąć sok z cukinii, aby była sucha. Przekładamy ją do miski, dodajemy dwa jajka, 6 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki otrąb, jeśli ktoś lubi może również dodać sezam, bądź słonecznik, dodajemy przyprawy do smaku. Po wymieszaniu całość przekładamy na blachę i formujemy ciasto. Pieczemy spód przez 25 minut w 200 stopniach.

MARCHEWKOWY SPÓD

Tak jak poprzednio – marchewki obieramy i ścieramy na tarce, tym razem najlepiej na drobnych oczkach. Następnie odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski, dodajemy 6 łyżek mąki pszennej, przyprawy do smaku oraz dwa jajka. Całość mieszamy i wykładamy na blachę, podpiekamy w 200 stopniach przez 10 minut.

Jeśli ktoś z Was wypróbuje przepisy, to dajce znać w komentarzach jak udały się pizze! Smacznego!

Adriana PŁUCIENNIK