Z czym kojarzy Wam się lato? Z wakacjami, słońcem, wyjazdami, przyjaciółmi, spaniem do południa, błogim lenistwem, ale i … owocami! Otóż to – truskawki dojrzewają, czereśnie tylko czekają aż zerwiesz je z drzewa, a jagody i maliny aż się proszą by ich spróbować. Więc czemu by nie spróbować upiec czegoś przepysznego korzystając z owocowych uroków lata?
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki: 
-25 dag truskawek
-50 dag mielonego sera twarogowego
-paczka biszkoptów
-15 dag cukru
-3 galaretki (2 cytrynowe i jedna truskawkowa do polania)
Wykonanie: 
Ser twarogowy należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę po czym dodać przestudzone cytrynowe galaretki. Galaretki muszą być rozpuszczone w proporcjach dwa opakowania na pół litra wody. Następnie po wyłożeniu tortownicy biszkoptami należy wlać tam wymieszaną wcześniej masę. Wstawić do lodówki na trzy godziny. Na koniec, na samej górze sernika ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Truskawkowy placek
Składniki:
 -20 dag truskawek
 -ćwierć kilograma mąki pszennej
 -20 dag cukru pudru, 10 dag masła
– 2-3 łyżki śmietany
– łyżeczka proszku do pieczenia
-bułka tarta
 -sól
Wykonanie: 
Zaczynamy od przesiania mąki z proszkiem do pieczenia, szklanką cukru pudru oraz szczyptą soli. Dodajemy miękkie masło i śmietanę po czym szybko wyrabiamy ciasto. Tortownice po wytłuszczeniu i posypaniu bułką tartą wykładamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego na 180-200 stopni pieca. Po 10 minutach ciasto wyjmujemy i układamy na nim umyte, osuszone i pokrojone na połówki truskawki. Ponownie wstawiamy do piekarnika tym razem na 15-20 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Ciasto wiśniowe
Składniki: 
kilogram wiśni
 -15 dag mąki pszennej
 -10 dag mąki ziemniaczanej
 -2 łyżeczki proszku do pieczenia
-20 dag masła lub margaryny
 -15 dag cukru pudru
 -4 jajka
– 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
– 4 dag żelatyny
-szklanka naturalnego miodu
-tłuszcz
Wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek przesypując mąką. Do natłuszczonej tortownicy wkładamy ciasto i pieczemy w temperaturze około 180 stopni. Wypestkowane wiśnie zalewamy winem, dodajemy miód i odstawiamy w chłodne miejsce. Po dwóch godzinach owoce wyjmujemy i po odsączeniu układamy na cieście. Syrop połączyć z namoczoną i rozpuszczoną w małej ilości wodą żelatynową i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretką zalewamy owoce i ciasto zostawiamy do zastygnięcia.
Jagodowe ciasto
Składniki:
– 60 dag jagód
 -6 łyżek oliwy z oliwek
 -20 dag mąki pszennej
 -2/3 szklanki cukru, 4 jajka
– półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
 -kilka kropli esencji rumowej,
-cukier puder
– tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
Należy zacząć od wypłukania i osączenia jagód. Jajka ubijamy w cukrem, wlewamy dwie łyżki wody, esencję rumową, oliwę i przez moment ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia  i dokładnie mieszamy. Wysmarowaną tłuszczem blachę wykładamy ciastem i przykrywamy owocami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż ciasto zacznie odstawać od ściany foremki – czyli około pół godziny. Ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka z malinami
Składniki: 
-20 dag malin
 -15 0g masła
-20 dag mąki
– 80 g drobnego cukru
Wykonanie:
Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy, dodajemy do utartego masła i wszystko dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto koniecznie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po upływie czasu ciasto należy rozwałkować na grubość około pół centymetra, delikatnie posypując mąką. Wycinamy kółka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasteczkach należy zrobić wgłębienia palcem i układać po jednej malinie na każdej z nich. Do nagrzanego na 180-200 stopni piekarnika wsadzamy blachę na około 10-15 minut.
 
Smacznego!
Viktoria SKRZYPIEC