W sklepach i na targach spożywczych owoce można kupić w naprawdę dobrej cenie, a z czasem, gdy owoce są tak dojrzałe, że zjeść je należy natychmiast ich cena jest naprawdę niska. Warto więc korzytać z darów lata i wykorzystywać letnie przysmaki w kuchni. Owoce z kruszonką z płatków owsianych nie tylko są świetną przekąską, idealnym daniem na kolację, poczęstunkiem dla gości, ale sposobem na to, by dojarzałe owoce zamiast do kosza trafiły na talerz.

W owocowym deserze sprawdzi się wszystko, ale najbardziej polecam jabłka, nektarynki, brzoskwinie, czereśnie (najlepiej usunąć pestki), maliny, truskawki, borówki, jagody, czy śliwki.

Składniki (na 4 porcje)
1kg owoców
12 łyżek syropu klonowego (aby było słodsze)
4 szklanki płatków owsianych
5 łyżek soku z cytryny
8 łyżek masła

Przygotowanie:
1) Nagrzać piekarni do 200 stopni
2) Przygotować owocę – usunąć pestki, szypułki, twardą skórkę, a większe owoce pokroić w kawałki
3) Gotowe owoce rozłożyć równomiernie na dnie naczynia żaroodpornego i polać syropem klonowym
4) Zmiksować płatki owsiane z dodatkiem soku z cytryny i masła
5) Powstałą kruszonką posypać owoce
6) Piec przez 25 minut

 

SMACZNEGO!

 

Viktoria SKRZYPIEC