Muffinki mogą mieć naprawdę różne oblicza, a podstawowy podział dzieli je na słone i na słodkie. Dziś przedstawię Wam niesamowity przepis, który przedstawia muffinkę w wersji pierwszej – z jajkiem i szpinakiem. Zdrowo, smacznie, dietetycznie, a i bardzo pożywnie.

Składniki na muffinki:

4 jajka
100 g szpinaku
pół cebuli
ząbek czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (wedle uznania)

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy coś, co przypomina standardowy sos szpiankowy do dania makaronowego – cebulka w drobną kostkę podsmażona z czosnkiem, dorzucamy posiekany szpinak (jeśli jest świeży) lub zamrożone kawałki, a na koniec doprawiamy to przyprawami. Szpian, który odcieknie z wody odstawiamy na jakiś czas do ostudnięcia. Gdy szpinak ostygnie połącz go z roztrzepanymi jajkami, a masę przełóż do foremek na muffinki – nic prostrzego. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Pomysł idealny na śniadanie, na przekąskę do pracy czy na zajęcia, na przystawę do obiadu, a i na kolację. Zaskocz bliskich niecodzienną muffinką!

 

Viktoria SKRZYPIEC