Od jakiegoś czasu i przez kilka kolejnych tygodni męczy nas słoneczko, które powoduje, że jesteśmy niesamowicie zmęczeni i wszyscy poszukujemy odrobiny cienia, aby móc choć na moment zaznać ochłodzenia. Moim zdaniem jednak najlepszym sposobem na ochłodzenie jest po prostu zimny i orzeźwiający napój! Najlepiej, gdyby jeszcze  był domowy, zrobiony przez nas. Dlatego też wyszukaliśmy w internecie najciekawsze i jedne z szybszych do przygotowania przepisów. Zachęcamy do spróbowania swoich sił w kuchni, ponieważ przepisy są łatwe, smakowite i idealnie chłodzą nasze organizmy w te upalne dni! Powodzenia!

Mrożona kawa po grecku

Do jej wykonania potrzebne jest nam wysokie naczynie, do którego wsypujemy jedną łyżkę kawy rozpuszczalnej, dodajemy taką samą ilość cukru oraz zimną wodę w takiej ilości, aby zakryła sypkie składniki. Całość ubijamy mikserem do uzyskania gęstej i sztywnej piany.  Gotową pianę przekładamy do szklanki i delikatnie wlewamy do niej zimne mleko (lub wodę). Podajemy od razy po przygotowaniu z dodatkowymi kostkami lodu, które dają lepszy efekt schłodzenia. Przepis przedstawia porcję dla jednej osoby.

Choco – Latte

Aby wykonać jedną porcję tego napoju, to będzie nam potrzebna szklanka, w której umieścimy gałkę lodów czekoladowych lodów. Do blendera dodajemy kilka kostek lodu, 3/4 szklanki mleka oraz 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a następnie wszystko miksujemy. Naszą płynną konsystencją zalewamy lody w szklance i dekorujemy bitą śmietaną na wierzchu.

Cafe La Bamba

Wszystkie składniki przed wykonaniem powinny być schłodzone. Do dużej filiżanki mocnej kawy, którą wcześniej zaparzyliśmy (powinna być już schłodzona), dodajemy 20 ml likieru jajecznego, 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy oraz dwie łyżeczki cukru do smaku. Wszystko należy ze sobą wymieszać i następnie przelać do szklanki, którą można ładnie udekorować plasterkiem pomarańczy i listkiem mięty. Obowiązkowo dodajemy kostki lodu!

 Orzechowy shake z bananami

Aby przygotować cztery porcje tego napoju, to dodajemy do blendera 500 ml mleka (może być zwykłe, bądź sojowe waniliowe), dwa banany, 2 łyżki masła orzechowego, 250 g lodów orzechowych oraz pół łyżeczki cynamonu dla smaku. Wszystko ze sobą mieszamy, a następnie wlewamy do szklanek wcześniej wypełnionych kostkami lodu.

Koktajl bananowo gruszkowy z miodem

Będziemy potrzebować jedną gruszkę, którą wcześniej musimy obrać i oczyścić z gniazda nasiennego, następnie pokroić na kawałeczki. Banana obieramy i pokrojonego dodajemy do gruszki. Dodajemy do owoców 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę miodu, szczyptę gałki muszkatołowej oraz  zmielonych goździków, a następnie dodając 250 ml mleka sojowego, wszystkie składniki ze sobą miksujemy. Całość przelewamy do dwóch szklanek, do których możemy dodać kostki lodu oraz dodać na górę koktajlu szczyptę cynamonu.

Lemoniada z arbuzem

Do dużej miski wsypujemy pół szklanki cukru oraz 4 szklanki wody mineralnej i mieszając czekamy, aż cukier się rozpuści. Pół arbuza, której użyjemy do naszej lemoniady, musimy dokładnie oczyścić z pestek, pokroić w kostkę i następni zmiksować  na jednolitą masę. Z dwóch cytryn i dwóch limonek wyciskamy sok, który łączymy z resztą składników i mieszamy. Przed podaniem całość należy umieścić w lodówce do schłodzenia, a później dodać kostki lodu.

Źródło 1 2 3