Muffiny, babeczki i inne pyszne wypieki! Chyba wszyscy je kochają, nikt nie może im się oprzeć! Z kawałkami czekolady, bananowe, z orzechami, sezonowymi owocami, w każdym wydaniu są przepyszne, dlatego dziś mamy dla was kilka przepisów, być może na któreś się skusicie?

 

Muffinki marmurkowe
Składniki :

• 280g mąki pszennej
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 115g cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 2 jajka
• 250ml mleka
• 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85g masła roztopionego i ostudzonego
• 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
Musimy przygotować sobie dwie miski. Do jednej wsypujemy składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz cukier waniliowy. Do drugiej miski należy dodać mleko, jaja, olej lub masło. Składniki w obu miskach mieszamy. Po wymieszaniu produkty sypkie dodajemy do mokrych i krótko mieszamy, aby tylko połączyć składniki. Dzielimy masę na dwie części i do jednej z nich dodajemy dodatkowo kakao, również mieszając. Następnie wykładamy foremki papilotkami i nakładamy na przemian po łyżeczce ciemnej i jasnej masy. Muffinki wkładamy do nagrzanego piec do 200°C na ok. 20 minut. Możemy się spodziewać mniej więcej 12 sztuk.

 

Babeczki z rabarbarem oraz lukrem
Składniki :

Ciasto:
• 250g rabarbaru
• 175g miękkiego masła
• szczypta soli
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 150g cukru
• 4 jajka
• 350g mąki pszennej
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 łyżek mleka (temperatura pokojowa)

Lukier:
• 75g cukru pudru
• ½ soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Najpierw należy obrać, umyć i następnie pokroić rabarbar w kostkę. Masło, sól, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Odłożyć jedną łyżkę mąki. Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i miksując na małych obrotach dodać na przemian z mlekiem do masy. Rabarbar należy zmieszać z odłożoną łyżką mąki i następnie dodać delikatnie do ciasta. Gdy forma zostanie wyłożona papilotkami to należy nałożyć do nich przygotowane ciasto i włożyć do nagrzanego pieca na ok.25 minut w temperaturze 200°C. Aby przygotować lukier należy utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, udekorować nim babeczki i pozostawić do wyschnięcia.

 

Muffiny bananowe z orzechami w karmelu
Składniki :

Ciasto:
• 250g mąki pszennej
• 100g cukru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 2 jajka
• 100g masła
• 100ml jogurtu naturalnego
• 3 dojrzałe banany
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy w karmelu:
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki miodu
• ok. 80g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
Aby przygotować orzechy w karmelu najpierw należy je rozdrobnić. Następnie dodajemy na patelnię masło do roztopienia, dodajemy miód oraz orzechy i smażymy przed 2 minutki. Pozostawiamy je do ostygnięcia. Aby przygotować ciasto na muffiny musimy roztopić masło i je również odłożyć na bok do ostygnięcia. Następnie w jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a w drugiej musimy wymieszać roztopione masło, jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i rozgniecione na papkę banany. Składniki z miski pierwszej dodajemy do drugiej i krótko mieszamy. Do formy wkładamy papilotki, które następnie napełniamy ciastem a na górę nakładamy nasze orzechy w karmelu. Muffiny pieczemy w piecu nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.

 

Babeczki czekoladowe
Składniki:

• 125g masła
• 125g czekolady gorzkiej
• 3 jajka
• 150g cukru
• 100g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka razem z cukrem ubijamy na puszystą masę i dalej miksując dodajemy naszą rozpuszczoną czekoladę. W osobnej misce mieszamy składniki takie jak mąka i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy stopniowo do ciasta dalej miksując na mniejszych obrotach. W tym czasie białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do papilotek, które znajdują się już w formie od muffinek i pieczemy w piecu przez ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

 

Muffinki jagodowe
Składniki:

• 250g mąki pszennej
• 6 łyżek cukru
• 4 łyżeczki cukru waniliowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 200ml mleka (lub wody gazowanej)
• 80ml oleju roślinnego
• 2 jajka
• garść jagód świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania:
Należy przygotować sobie dwie miski. W jednej mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. A w drugiej mieszamy mleko lub wodę, olej oraz jajka. Musimy teraz połączyć składniki z obu misek, krótko mieszając, aby składniki zostały tylko połączone. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, następnie nakładamy po łyżce ciasta i na samą górę układamy jagody, ale nie wpychamy ich do środka. Pieczemy w piekarniku około 20-25 min w temperaturze 200°C. Jagody można zastąpić każdymi innymi owocami! Jeśli nie mamy akurat jagód, mogą to być truskawki, jabłka, wszystkie inne owoce.

 

Muffinki razowe z dynią z bakaliami i orzechami włoskimi
Składniki:

• 1/2 szklanka bakalii
• 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
• 1/3 szklanki brązowego cukru
• 1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/3 łyżeczki soli
• 2 jajka
• 3/4 szklanki drobno startej surowej dyni
• 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (lub oleju roślinnego)
• 1/2 szklanki płynnego miodu

Sposób przygotowania:
Na początek musimy bakalie zalać ciepłą wodą, odsączyć na sitku i pozostawić na boku, a orzechy włoskie lekko podrumienić na suchej patelni. Do miski wsypujemy mąkę, którą musimy wymieszać z brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawami oraz solą i sodą. Następnie wbijamy jajka, dodajemy surową dynię, oliwę, oraz miód delikatnie wszystko mieszając na koniec dodajemy nasze bakalie z orzechami. Do formy na muffinki wkładamy papilotki i nakładamy do nich ciasta na 2/3 wysokości wstawiając je do pieca nagrzanego do temperatury 175°C do czasu aż się zarumienią.

 

Życzymy udanych wypieków oraz smacznego!