Ciasto marchewkowe ma swoich zwolenników jak i przeciwników, ale myślę, by móc dołączyć do którejś grupy należy przekonać się na własnej skórze, bez względu na to, czy ciasto z warzywem mieści nam się w głowie, czy nie.

Ciasto jest naprawdę przepyszne, pięknie pachnie i wygląda obłędnie.

 

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła/ margaryny
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika (przyprawa korzenna)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel zapachu waniliowego (nie jest to konieczne)

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, a następnie na cienkiej tarce ucieramy dwie duże marchewki, które dodajemy do masy i delikatnie wszystko mieszamy. Blachę bądź tortownicę smarujemy masłem, prószymy mąką i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-60 minut. Dodam, że po pół godzinie warto widelcem bądź patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone jednak nie można tego robić za często, by nie powstał zakalec. Jeśli już jesteśmy przy zakalcu to pamiętajcie, że najlepiej, by wszystkie składniki były mniej więcej tej samej temperatury (masło, mleko, jajka warto wcześniej wyjąć z lodówki) bo i to zmniejsza ryzyko powstania zakalca.

Gotowe ciasto można polać lukrem domowej roboty, który jest szybki i prosty w przygotowaniu. Potrzebujemy 3 duże łyżki cukru pudru jak i mleka oraz kilka kropel cytryny. Wszystko ucieramy. Jeżeli lukier jest za gęsto to dodajemy trochę mleka, jeśli jednak jest za rzadki to sypiemy cukru pudru. Nie jest to co prawda prawdziwy lukier, a jego uproszczona wersja, która idealnie sprawdza się w momencie, gdy potrzebujemy go na szybko. Gdy lukier jest gotowy to wsadzamy go do lodówki czekając aż ciasto całkowicie wystygnie. Polewamy ciasto lukrem i gotowe!

 

Smacznego!

Viktoria SKRZYPIEC