Ciasta marchewkowe są powszechnie znane i robią furorę w naszych piekarnikach, ale co z ciasteczkami z marchewek? Marchewkowe ciastka mają swój urok – dzięki zawartości marchwi są na pewno o wiele zdrowsze, bardziej wilgotne, a i sprawiają wrażenie mniej kalorycznych, więc bez większych wyrzutów sumienia możemy się nimi zajadać.

CIASTECZKA I

115 g masła
120 g drobnego cukru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
150 g mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
85 g marchewki, startej na drobnej tarce
25 g orzechów włoskich i 25 g wiórek kokosowych (nieobowiązkowy składnik)

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ucieramy do białości. Dodajemy jajko i ekstrakt wanilii i ucieramy, aż ciasto będzie gładkie. Dodajemy przesianą mąkę, sodę i cynamon i ponownie ubijamy. Dodajemy marchewkę, posiekane orzechy i wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Wykładamy po 1 łyżeczce masy na papier do pieczenia, pamiętając o przerwach między ciastkami. Pieczemy przez 8-10 minut lub do momentu, gdy ciastka będą lekko złotobrązowe na brzegach. Pozostawiamy na papierze ok 1-3 minuty po czym wyjmujemy do całkowitego wystudzenia.

 

CIASTECZKA II

2 duże marchewki
8 łyżek mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu

Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać wszystkie suche składniki i wymieszać dokładnie. Na blasze formować okrągłe ciasteczka i piec ok. 15-20 min w rozgrzanym piekarniku. Do wersji ulepszonej wcześniej namoczyć rodzynki w gorącej wodzie, żeby były miękkie.

CIATECZKA III

250 g mąki
150 g masła
180 g drobno startej marchewki
1 jajko
40 g brązowego cukru
starta skórka z pomarańczy
4 łyżki soku z pomarańczy
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z cukrem, masłem, jajkiem oraz startą skórką ze sparzonej pomarańczy. Dodajemy również startą marchewkę i sok z pomarańczy, zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Wkładamy je na 10 minut do zamrażarki. Schłodzone rozwałkujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy ciastka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

SMACZNEGO!

Viktoria SKRZYPIEC