Uwielbiam jeść śniadania, szczególnie wtedy, gdy mam więcej niż dziesięć minut na przygotowanie, zjedzenie i najlepiej jeszcze w tym czasie ubranie się oraz pomalowanie. Jednak i w tych sytuacjach staram się ratować jak mogę – dzień wcześniej wszystko przygotowuje, a rano tylko jem bądź odgrzewam.

Jeśli jednak macie więcej czasu rano, nie musicie biegiem szykować się do pracy czy szkoły, a znudziła Wam się kuchenna rutyna to przedstawię Wam moją listę. Od razu zaznaczam, że wszystkie przepisy powinniście modyfikować wedle własnych upodobań po to, aby danie było dla Was jeszcze smaczniejsze i jeszcze bardziej idealne.

Uważam, że bez śniadania dużo trudniej się funkcjonuje, zapamiętuje, nawiązuje relacje z ludźmi, rozwiązuje problemy, chudnie, uśmiecha i po prostu żyje. Brak śniadania jest poważnym błędem dietetycznym. Co więcej – śniadanie jest posiłkiem, które ma nam dodać sił i energii, aby stanąć do boju i przeżyć kolejny dzień najlepiej i najbardziej produktywnie jak tylko potrafimy.

Poniżej lista MOICH ulubionych śniadaniowych propozycji. Jeśli chociaż jedna wpadnie Ci w oko, a przede wszystkim zasmakuje to oszaleję z radości!

 

 

 

1. Kasza manna z łyżeczka miodu i jedną startą kostką gorzkiej czekolady – powstaje nam niezwykle pyszne śniadanie. Czasem dla odmiany zamiast miodu wrzucam pokrojony w plasterki banan. Kaszka manna dobrze smakuje i w wersji półpłynnej jak i gęstszej. Ze świeżymi owocami, bakaliami, domowym dżemem, łyżką nutelli (można wykonać domową ze zblendowanych daktyli!) czy cynamonem i podsmażonymi jabłkami w miodzie.

2. Jaglanka z jabłkami. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a na to wrzucamy cynamon, miód i jeśli lubicie to bakalie. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka. W rondelku mleko z łyżeczką miodu doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy otręby pszenne oraz płatki jaglane. Przekładamy od miseczki, a na górę kładziemy nasze jabłka, które pachną cynamonem.

Składniki:
1 szklanka płatków jaglanych
2 szklanki mleka
2 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka masła
2 łyżki naturalnego miodu
1 płaska łyżeczka cynamonu

3. Jogurt grecki i pokrojone jabłko, banan, dorzucone kawałki pomarańczy, czy dostępnego akurat owocu. Czasem dorzucę płatki owsiane, suszoną żurawinę, orzechy albo zblendowany mus z owoców.

4. Zielony koktajl ze szpinakiem. Brzmi może dla Was tragicznie, że koktajl ze szpinakiem, że szpinak to niedobry, a jak dobry to nie do koktajlu! Ale zdecydowanie pasuje do koktajlu – smaczne i bardzo syte, a przede wszystkim zdrowe. Jeden banan, łyżka masła orzechowego (dla smaku i tłuszczu!), garść szpinaku, siedem łyżek jogurtu i 150 mleka.

5. Pomidorki na ciepło z macą, albo chlebkiem ryżowym, a jeśli lubicie pieczywo to polecam chlebek z ziarnami. Pomidorki kroimy na pół, kropimy oliwą i doprawiamy, a następnie wrzucamy na patelnie. Jeśli macie świeże zioła to koniecznie dorzućcie dla smaku i pięknego zapachu liście bazylii.

 

6. Omlet z warzywami lub na słodko to coś co naprawdę kocham. Pieczarki, bazylia, cebulka, czosnek, pomidorki, papryka i wszystko na co macie ochotę podsmażamy, a następnie wylewamy na górę dwa jajka wymieszane z odrobiną mleka i przyprawami. W tym momencie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię aby omlet doszedł do siebie i po dziesięciu minutach był idealny. Jeśli jesteście ciekawi opcji na ciepło to tak naprawdę jest wiele możliwości. Zwykle robię omleta (gdy ubijecie same białka i dodacie do żółtej i mleka to będzie bardziej puszysty) z dodatkiem cynamonu i cukru wanilinowego. Całość po ściągnięciu z patelni smaruję serkiem waniliowym lub dżemem, a do środka wrzucam pokrojone owoce i składam na pół. Radość w trakcie jedzenia nie do opisania.

7. Zdrowe kanapki, gdzie pszenne bułki czy biały chleb zastępujemy macą (jest o smaku pomidorów, czosnku, naturalnym, czy ziołowym!) lub chlebkiem ryżowym. Na górę układamy standardowe ulubione składniki, ale obowiązkowo warzywa muszą się na nich znaleźć.

8. Domowa pasta, którą nałożymy na zdrowe kanapki, omleta, placuszki z płatków owsianych lub naleśnika. Pastę możemy zrobić z fasoli, co w smaku nieco przypomina smalec (tak, smalec bez mięsa) i naprawdę jest przepyszny (przepis tutaj – klik), z jajek z dodatkiem ziół, zblendowanego słonecznika czy czego tylko chcecie. Wpisując w google „domowe pasty na kanapki” znajdziemy przepisy na pastę z naprawdę wszystkiego. Moja przyjaciółka kocha pastę z łososia, awokado i serka mascarpone – próbowałam i polecam!

9. Placuszki z placków owsianych – mieszamy placki, jedno jajko, przyprawy i dwie łyżki jogurtu naturalnego. Proporcje składników takie, które pozwolą uzyskać nam jednolitą masę. Możemy bezpośrednio skroić do środka jabłko lub paprykę, brokuła, marchewkę, banan czy szpinak, albo usmażyć o smaku uniwersalnym. Placuszki dają dużo możliwości – są nie tylko super pożywnym śniadaniem, ale i przekąską do szkoły czy zamiennikiem do chipów, którymi się zajadami przed telewizorem.

10. Placki z marchewki. Dwie duże marchewki ścierami na grubych oczkach, tak samo seler i cebulę. Wszystko mieszamy z pieprzem, solą i jajkiem. Usmażone placuszki możemy podawać z dowolnym sosem na bazie jogurtu naturalnego. Alternatywą są placuszki z brokułów, mój autorski przepis znajdziecie tu – klik.

11. Placuszki na bazie kaszy manny, które są alternatywą do naleśników z mąką pszenną.
Składniki na cztery placuszki:
– 3/4 szklanki kaszy manny
1 jajko
2 łyżki oleju
1 szklanka mleka
ekstrakt z wanilli
1 płaska łyżeczka cynamonu

Kaszkę zalaną zimnym mlekiem dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Dodajemy olej, jajko, a następnie mieszamy. Smażymy w dwóch stron jak standardowego naleśnika.

12. Smaczne pancakesy robi się w dosłownie pięć sekund – rozbite dwa jajka, obranego ze skórki banana, 80 gram płatków owsianych, 60ml mleka, 1 łyżka oleju i łyżeczka proszku do pieczenia. Banan jest słodki, więc ja nie dodaję cukru, ale śmiało – cukier, cukier wanilinowy lub miód będą pasować świetnie. Wszystko blendujemy aż uzyskamy gładką masę. Po usmażeniu układamy jeden na drugim, posypujemy u góry musli, polewamy musem truskawkowym, układamy dookoła owoce bądź smarujemy nuttelą. Raz spróbowałam z syropem klonowym i z gęstym sokiem z liści melisy i druga opcja wygrała.

 

13. Rozgrzewający mus którym możemy polać kaszkę manną, dodać do owsianki, do naleśników, na chlebek ryżowy, albo po prostu wypić w formie soku rozrzedzonego wodą. Składniki są trzy – pomarańcz, imbir i jabłko.

14. Twarożek. Twarożek z dodatkiem:
a) miodu
b) jogurtu naturalnego i owoców
c) serka waniliowego i banana
d) rzodkiewki, szczypiorku i pomidora
e) pomidora i świeżej bazylii
f) z truskawkami lub jakimkolwiek musem owocowym

Twarożek możemy jeść bezpośrednio z miseczki, możemy pomieszać go z płatkami owsianymi i po uformowaniu placuszków wsadzić do pieca na 20 minut, a możemy rozsmarować go na kanapce.

15. Pudding z chia. Nasiona chia należy moczyć całą noc w mleku, aby napęczniały na skutek wchłonięcia płynu. Rano można dodać do nich owoce, dodać je do jogurtu, dolać mleka i dorzucić łyżeczką kakao. Możliwości po raz kolejny jest mnóstwo.

16. Jajecznica w ulubionej odsłonie – ja stawiam na tą z dodatkiem pieczarek i cebulki, mój chłopak oddałby życie za jajecznicę z dodatkiem boczku i szynki, a moja siostra rozkochała się w jajecznicy ze startym serem. Ostatnio spróbowałam jednak całkiem innego smaku i chyba przepadłam. Dwie garście szpinaku smażymy, potem wbijamy dwa jajka, dodajemy przyprawy, a na koniec wrzucamy pokruszony ser feta. Idealnie.

17. Szakszuka. Brzmi tajemniczo, ale jest na tyle smaczne i syte, że przez pewien czas jadłam jadłam codziennie. Kocham szpinak, więc po jego podsmażeniu razem z czosnkiem i cebulką i świeżym selerem naciowym robiłam drewnianą łyżką dwie dziurki w które wbijałam jajka. Całość należy przykryć, aby jajko się ścięło. Wrzucam jeszcze połówki pomidorków koktajlowych dla smaku, doprawiam pieprzę i solą (sól jest tak bardzo niezdrowa, a ja ją tak bardzo kocham…). Oryginalna szakszuka jest na bazie pomidorów, ale nigdy nie jadłam i najlepiej jak przepis znajdziecie w internecie. Koniecznie podzielcie się sprawdzoną i najpyszniejszym! Efekt uboczny szakszuki – rozgrzanie, rozmarzenie i zapragnięcie jeszcze i jeszcze I JESZCZE.

18. Chlebek bananowy, który można jeść solo lub z dodatkiem owoców, dżemu, domowej nuttelii. Pyszny, rozpływający się w ustach, a przepis na niego znajdziecie tu – klik.

19. Równie słodkim i rozpływającym się w ustach śniadaniem są owoce pod kruszonką o których też pisałam jakiś czas temu na portalu – klik.

20. Słodki deser, który układamy warstwowo nie dość, że świetnie wygląda to jeszcze smakuje. Na dno salaterki wsypujemy pokruszone płatki crunchy, później schłodzony budyń waniliowy, banany, płatki crunchy, a na górę jogurt naturalny wymieszany z miodem. Warstwy powtarzamy aż deser nie wypełni całej szklanki czy salaterki.

 

 

Pomysłów naprawdę w internecie można znaleźć wiele, jednak zdecydowaniej trudniej znaleźć w sobie trochę siły, motywacji, a przede wszystkim czasu! Ale spróbujcie – nie pożałujecie!

 

Viktoria SKRZYPIEC