Herbata z pokrzyw nie bez powodu jest nazywana naturalnym antybiotykiem, ponieważ ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Nie ma właściwości pobudzających, więc można ją pić bez ograniczeń, niezależnie od pory dnia, co w porównaniu z czarną herbatą jak i kawą jest cennym plusem. Jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, a dawniej gotowano z niej nawet zupę czy dodawano na wsi do pokarmu dla zwierząt, aby nie chorowały i jak najdłużej dawały mleko czy jaja. Wielkimi krokami zbliża się czas, gdy wszyscy dookoła będą kichać, smarkać, kaszleć, a na palcach jednej ręki będzie można policzyć osoby, które nie będą zmęczone ani osłabione, dlatego warto rozważyć spożywaniem pokrzywy.

Obecnie praktycznie jedyną formą w jakiej przyjmujemy pokrzywę jest ziołowy napar. Jakie działanie ma taka herbata?

Moczopędne – tak samo jak inne zioła zwiększa pozbywanie się mocznika z naszego organizmu, przeczyszcza nasze drogi moczowe, usprawnia filtrację nerek, a także usuwa toksyny z naszego organizmu. Szczególnie wskazana dla osób, które mają chore nerki, dnę moczanową oraz kamicę nerkową.
Upiększające – dzięki dużej zawartości witaminy K, E, C i B1 oraz takich minerałów jak krzem, wapń, potas, jod, fosfor poprawia kondycję włosów i paznokci nie tylko je wzmacniając, ale i nadając blask.
Zwiększa odporność
Oczyszczające – warto ją pić podczas odchudzania (ułatwia przemianę materii), a także podczas problemów z trzustką, wątrobą i żołądkiem. Wielu lekarzy poleca ją przy uciążliwych biegunkach i nieżytach żołądka jak i jelit, także warto zastąpić standardową herbatę miętową na prawdziwy napar z pokrzyw.
Odkażające – można naparem przemywać zmiany skórne czy cerę trądzikową
– Idealny lek na anemię

Choć smak herbaty z pokrzyw nie każdemu przypada do gustu (niektórzy proponują łączyć ją z cytryną, bądź herbatą miętową) to poza wymienionymi zaletami poprawia krążenie krwi w naszym organizmie, pomaga zlikwidować stres, wpływa na rozwój krwinek czerwonych zapobiegając anemii oraz poprawia wygląd naszej skóry (pomaga przy łupieżu jak i łojotoku).

Pić ją powinny także osoby mające problem z zatrzymywaniem wody w organizmie. Objawia się to obrzękami, opuchlizną i problemami z utrzymaniem prawidłowej wagi. Regularne picie herbatki z pokrzywy pomaga szybko pozbyć się nadmiaru wody, dzięki czemu szybko można poczuć się lżej i szczuplej. Częste picie pokrzywowej herbatki podobno jest w stanie powstrzymać rozrost komórek nowotworowych i choć na razie jest to tylko teoria wymagająca gruntowanych badań, to i tak warto po nią sięgnąć.

Liście pokrzywy sparzone gorącą wodą przestają być dla nas niemiłe, ponieważ tracą zdolność parzenia – można spokojnie je kroić i dodawać do sałatek, jajecznicy i innych potraw. Poza naparami możemy z pokrzyw przyrządzić zupę, dodawać świeże gałązki do gotowanej zupy (np. rosołu, czy szczawiowej), a ponadto liście szpinaku spokojnie można zastąpić liśćmi pokrzywy podczas przygotowywania obiadu.

Jeśli jesteście zainteresowani tym jaki wpływ na nasz organizm ma pokrzywa, kiedy jednak nie powinniśmy jej stosować w nadmiernych ilościach i w jaki sposób można ją przyrządzić to zapraszam do prawdziwej kopalni wiedzy -”Pokrzywa – nadzwyczajny lek” autorstwa Zbigniewa Nowaka! Warto pamiętać, że ziołowe herbatki są zdecydowanie zdrowsze niż te owocowe, a jeśli mamy możliwość zebrania własnych ziół i zalania ich wrzątkiem, to tym bardziej powinniśmy z tego skorzystać.

 

Viktoria SKRZYPIEC