Szukasz alternatywnego rozwiązania do mięsnego smalcu? Chcesz spróbować czegoś nowego na kanapkę? Znudziły Ci się już gotowe serki ze sklepu? Mamy dla Was coś, co nie tylko smakuje wybornie, ale jest zdrowe i pozbawione konserwantów, chemii i zbędnych barwników.

Przepis oczywiście można modyfikować wedle własnego uznania, ponieważ każdy z nas ma swój smak, który przypada mu do gustu. Efektem końcowym jest kremowa pasta, którą można użyć na kanapki bądź jako składnik do dania obiadowego.

Składniki:

– puszka fasoli (biała lub czerwona)
– 2 cebule
– 4 suszone śliwki
– pół łyżeczki majeranku, sól i pieprz, papryka wędzona

 

Przygotowanie:

1) Cebulę posiekaną w kostkę podsmażyć na małej ilości oleju
2) Fasole odcedzić i zmiksować blenderem, dodać majeranek, pieprz, paprykę, sól, 1/4 szklanki zimnej wody
3) Śliwki kroimy na małe kawałki po czym razem z cebulką dodajemy do fasolowej masy w blenderze. Krótko blendujemy, aby wszystkie składniki się połączyły, ale nie stworzyły jednolitej masy, ponieważ kawałeczki cebulki i śliwki nadają charakterystycznego smaku.
4) Doprawić pieprzem i solą

 

W sposób analogiczny możemy przygotować dowolne wariacje „fasolowego smalcu” – możemy zblendować samą fasolę z oliwą, pieprzem i solą. To moje ulubione połączenie – piękno i czystość smaku w prostocie. Ale dodając dowolne składniki – suszone pomidory, zioła, bazylię świeżą, koperek, czy cokolwiek chcemy, możemy w łatwy sposób modyfikować smak.

 

Viktoria SKRZYPIEC