Domowe oczywiście znaczy lepsze! O tym przekonał się już chyba każdy z nas. Oczywiście, że czasami fajnie jest kupić gotowy produkt, bo po prostu otwieramy słoiczek i może się zajadać jego zawartością. Ale jeśli już spróbujemy zrobić coś samemu, poświęcić swój czas, dobrać najlepsze składniki to doceniamy fakt domowego produktu – najsmaczniejszego i najzdrowszego.

Poniżej przedstawię Wam szybkie przepisy na domowe kremy i sosy, których możecie używać do wszystkiego – zaczynając od świeżutkiej bułeczki, naleśniki, gofry, aż po samo wyjadanie łyżeczką ze słoika! Wykonanie naprawdę nie zabiera nam dużo czasu, a ze sprzętu potrzebujemy głównie blender, więc i sprzątania nie zostaje nam dużo. Warto się skusić i chociaż spróbować, ponieważ wykonując te kremy sami, mamy pewność co się w nich znajduje, w jakich proporcjach oraz to, że nie zawierają dodatkowych konserwantów. A więc uwaga –  przed nami samo zdrowie!

MASA KAJMAKOWA

  • 1500 ml mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu lub pasty z wanilii

Według autorki przepisu z tych proporcji uzyskamy 1500 ml masy. Jego konsystencja będzie troszkę rzadsza niż tej masy z puszki, więc można go wykorzystać również jako sos do deserów. Do garnuszka z grubym dnem nalewamy mleko, następnie dodajemy cukier, sól i wanilię- mieszamy i czekamy aż zacznie wrzeć. Po zagotowaniu zmieszamy siłę palnika do minimalnego stopnia i gotujemy przez 2-3 godziny. Po tym czasie nasza masa nabierze karmelowego koloru i zastygnie.
źródło

DOMOWA NUTELLA

  • 2 szklanki orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 3-4 łyżeczki stewii
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 szklanka gorzkiej czekolady

Jeśli orzechy są świeże to należy je uprażyć w piekarniku bądź na patelni, aż zbrązowieją. Pozbywamy się w ten sposób wierzchniej skórki i smaku goryczki. Przygotujcie blender, w którym umieścicie orzechy i cukier i rozdrobnicie na gładką masę. W garnuszku roztapiamy czekoladę, a następnie dodajemy do naszych orzechów i mieszamy. Na końcu dokładamy również pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Jeśli uważasz, że krem jest za mało słodki, to dodaj więcej słodzika.

CZEKOLADOWY KREM Z AWOKADO

  • awokado
  • banan
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • miód
  • orzechy

Wykonanie tego kremu jest bardzo proste, ponieważ wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Orzechy nie są wymagane, dodajemy je według własnego uznania. Jeśli jednak się na nie zdecydujesz, to albo posiekaj je przed dodaniem do reszty składników, lub zblenduj jako pierwsze.

KREM MIGDAŁOWO- CZEKOLADOWY

  • 350 g blanszowanych migdałów
  • 7 łyżek kakao
  • 200 ml mleka sojowego
  • 7 łyżek płynnego miodu
  • szczypta soli

Pierwszym krokiem, który wykonamy będzie zblendowanie na gładką masę naszych migdałów. Następnie dodajemy kolejne składniki i ponownie wszystko razem blendujemy. Mleko sojowe dodajemy stopniowo do naszego kremu, aż uzyskamy gładką konsystencję. Do wykonania tego przepisu można użyć również innego mleka roślinnego.

MASŁO ORZECHOWE

  • orzechy
  • miód
  • sól do smaku
  • kakao

Tak naprawdę to masło orzechowe można robić na tak wiele sposobów, według własnych upodobań. Możemy użyć orzechów nerkowca, włoskich, ziemnych, możemy wymieszać je ze sobą i też powstanie całkiem nowy smak, być może taki, który akurat Ci zasmakuje! Jego wykonanie również jest bardzo proste, ponieważ uprażone orzechy po prostu blendujemy, musimy jednak pamiętać, że potrzebny jest blender z wysoką mocą, któremu uda się rozdrobnić nasze orzechy. Możemy dodać szczyptę soli lub miód w takiej ilości jaką lubimy. Wiadomo również, że jeśli zużyjemy większą paczuszkę orzechów to i miodu będzie trzeba dać więcej. Możemy również, ale nie musimy, dodać kakao. Wtedy nasz krem będzie miał smak bardziej kakaowy i zmieni również kolor na ciemny. Wszystko musimy próbować i dodawać według swoich smaków. Niektórzy dodają również odrobinę oleju kokosowego, wtedy masło jest bardziej delikatne i lepiej się rozsmarowuje.

Adriana PŁUCIENNIK