Smak, który urzeknie każdego. Trochę pachnie świętami i dzieciństwem, przenosi w bajkową krainę, pozwala zapomnieć o bożym świecie – ciasto dyniowe.

Pierwszy raz miałam okazję spróbować ciasto dyniowe na food party, a gdy Kasia powiedziała, że TO CIASTO WYJDZIE KAŻDEMU to poczułam, że to jest coś co mogłabym zrobić. I musiałam, ponieważ chciałam, aby każdy z moich bliskich poczuł to, co ja miałam szansę poczuć – niebiański smak ciasta.

 

Składniki do 1 miski:
2 szklanki startej dyni
3/4 kostki masła
2 jajka
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki do 2 miski:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
szklanka orzechów włoskich

broken-943413_960_720 cinnamon-92594_960_720

Jak to zrobić?
1. Dynie obieramy. Ścieramy na tarce, bądź dla ułatwienia używamy do tego maszynki do mięsa, co skraca czas pracy do paru minut. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
2. Składniki w każdej z misek należy wymieszać, a następnie miskę numer dwa przesypać do miski numer jeden.
3. Blachę smarujemy masłem i sypiemy bułką tartą, aby ciasto się nie przypaliło. Wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika na 170 stopni. Po około 30 minutach powinno być gotowe.
4. Ciasto stygnie, a my na kąpieli wodnej przygotowujemy dwie białe czekolady, które po roztopieniu wylewamy na ciasto. Na górę sypiemy orzechy, które nam zostały. Całość dajemy na balkonu, gdy jest zimno bądź do lodówki, aby czekolada stwardniała.

 

Smacznego!

Viktoria SKRZYPIEC