Dla wszystkich, którzy lubią, gdy w kuchni króluje zasada „szybko, łatwo i smacznie”. Ciastka z trzech składników? Robi się!

Niezwykle delikarne, kruche, nieporównywalne z żadnymi innymi, a przy tym tak banalnie proste, że nawet ja sobie poradziłam z ich stworzeniem.

Co potrzebujemy?
Ser biały (twaróg) – 125 gram
Mąka pszenna – 125 gram
Masło – 125 gram

Jak widzicie nawet proporcje składników jesteśmy w stanie zapamiętać i bez problemu stworzyć podwójną porcję, czy odtworzyć przepis z głowy.

Jak przygotować?
Masło siekamy nożem z mąką i białym serem, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Nie jest to trudne i nie wymaga dużego nakładu siły. Gdy mamy gładką masę to wstawiamy ją do lodóki na 20 minut. Następnie należy ciasto rozwałkować mniej więcej na 5 mm, wycinamy okręgi (można użyć chociażby szklanki) i wkładamy na blachę, którą poprzednio wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.

Co prawda nie próbowałam wersji „na słono”, ale wiele osób poleca, by zamiast cukru użyć kminku, pieprzu, papryki, soli, czy bazylii, także zachęcam do eksperymentowania.

 

Smacznego!

 

Viktoria SKRZYPIEC