Wciąż trwają wakacje, czuć nutkę wolności w powietrzu, więc może warto również zaszaleć w kuchni? W ten wolny czas zachęcamy do przygotowania bananowych słodkości, ponieważ są one nie tylko ukojeniem dla naszego podniebienia, ale równie zdrowe – banany zawierają w sobie dużo potasu i zwłaszcza są zalecane do spożycia dla osób, które mają problemy z nadcisnieniem. Te słodkości są idealne nie tylko jako deser do kawy, ale również na drugie śniadanie oraz przekąskę. Smacznego!

 

2Chlebek bananowo-czekoladowy 
650 g mąki ( typ 650)
1 duże jajko
60 g cukru
40g roztopionego masła
pół łyżeczki soli
1 szklanka letniego mleka
1 cukier waniliowy
20 g świeżych drożdży
dodatkowo
100g banana bardzo dojrzałego
2 łyżeczki dobrego kakao
1 szczypta cynamonu

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy letnie mleko, drożdże i posypujemy cukrem, odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy resztę składników, jajko, roztopione masło, sól, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto, wyrabiajcie tak długo, aż stanie się jędrne i gładkie.  Po wyrobieniu, ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej z części dodajemy rozgniecionego banana i szczyptę cynamonu, do drugiej kakao i 2 łyżki wody. Wyrabiamy każdą kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość – ok. 40 minut.  Ciasto bananowe i czekoladowe wałkujemy na grubość 1 cm i najlepiej, aby powstał nam ten sam kształt obu kolorów. Nie podsypujemy mąką, jeśli ciasto klei się do blatu, wystarczy posmarować lekko oliwą. Na rozwałkowane ciasto czekoladowe nakładamy ciasto bananowe, przejeżdżamy lekko kilka razy wałkiem, aby się skleiły.  Ciasto kroimy na paski o grubości 2-3 cm i zaplatamy warkocze. Można piec w formie do chlebków, muffinek lub na normalnej blaszce. Na dno wkładamy płat 2 kolorowego ciasta, smarujemy lekko wodą i nakładamy spleciony warkocz. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby lekko podrosło. Pieczemy w 180 *C przez 10-15 minut, mają się lekko zarumienić.

3Ciasto bananowe bez jajek
4 duże banany
3 duże łyżki słodu 
3-6 łyżek cukru brązowego 
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki razowej
1,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
1/3 szkl. oleju + odrobina do wysmarowania blachy
1/4 szkl. wody
1 łyżeczka aromatu/cukru waniliowego 
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
1/2 szkl. rodzynek

Banany zmiksować blenderem (lub rozgnieść widelcem), dodać resztę mokrych składników, wymieszać. Dodać wymieszane uprzednio suche składniki oraz bakalie i wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej olejem tortownicy o średnicy 21-23 cm lub średniej keksówki. Piec w 180°C przez 45-50 minut lub aż drewniany patyczek włożony do ciasta będzie czysty, a samo ciasto będzie rumiane i będzie odstawało od formy.

 4Ciasto bananowe bez pieczenia
MASA
2 budynie bananowe z cukrem
 3 szklanki mleka
 1 łyżka cukru
 1 łyżeczka soku z cytryny
 200 g miękkiego masła

DODATKOWO
 2 galaretki pomarańczowe
 ok. 45 sztuk herbatników (mogą też być kakaowe)
 3 banany

Do garnuszka wklewamy 2 szklanki mleka i cukier, czekamy do zagotowania się. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać na gotujące mleko i mieszając zagotować. Przykryć budyń i odstawić do przestygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta, na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy. Banana pokroić w plastry i poukładać na masie. Przykryć herbatnikami, częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki. W 3 szklankach gorącej wody rozpuścić galaretki i odstawić w chłodne miejsce, do momentu, aż galaretka zacznie wyraźnie tężeć. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

5Ciasto bananowe z polewą
Ciasto:
5 jajek
300g cukru
125ml oleju
125ml wody
3 łyżki kakao
200g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
8 bananów
sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów
100g cukru
500g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego
6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
400g słodkiej śmietany 30%

Polewa:
100g czekolady gorzkiej
10- 20g margaryny
150g słodkiej śmietany 30- 36%

Jajka ubić z cukrem. Kolejno dodawać stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku około 10- 15min. w temperaturze 220°C (lub ok. 25 min. w temperaturze 180°C), a następnie ostudzić. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Banany skropić sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy żelatyna napęcznieje to podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na banany i ciasto wstawić do lodówki na 2 godz. Czekoladę i margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.

7Donaty bananowe z czekoladą
100g cukru pudru trzcinowego
1 opakowanie suszonych drożdży
250ml letniego mleka
500g mąki tortowej
200g stopionego masła
2 dojrzałe banany
szczypta soli
2 łyżki grubego cukru trzcinowego
czekolada

Należy odłożyć 2-3 łyżki masła. Mleko wymieszać z przesianym cukrem pudrem trzcinowym i drożdżami. Dodać przesianą mąkę, masło, sól i dokładnie rozgniecione widelcem banany. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodać pokruszona czekoladę i rozwałkować na wysokość ok. 2 cm. Okrągłą foremką wycinać kółka, mniejszą otworki. Donaty ułożyć na dwóch blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Posmarować połową odłożonego masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok. 25 minut. (lepiej nie wstawiać dwóch porcji na raz, tylko upiec najpierw jedną blaszkę, a następnie drugą). Jeszcze gorące donaty posmarować resztą masła i posypać grubym cukrem trzcinowym.

8
Muffinki bananowe z orzechami w karmelu

Ciasto:
250g mąki pszennej
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
100g masła
100ml jogurtu naturalnego
3 dojrzałe banany
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy w karmelu:
1 łyżka masła
3 łyżki miodu
ok. 80g orzechów włoskich

Orzechy posiekać. Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać miód i orzechy. Smażyć ok. 2 min, aż większość płynu wyparuje. Orzechy odstawić na bok do ostygnięcia. Masło roztopić i również pozostawić do ostygnięcia.
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Banany rozgnieść na papkę widelcem lub blenderem.
W drugiej misce wymieszać roztopione masło, jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i banany. Składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej miski i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem i na cieście rozłożyć orzechy. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C. Chwilę pozostawić w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na kratce z piekarnika.

Źródło