Banany to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców świata. Jest wiele powodów, aby je zjadać – pomagają przezwyciężać depresję, dostarczają nam dużo energii, pozwalają utrzymać odpowiedni poziom cukru w organizmie, chronią przed zawałem i udarem, a to tylko kilka powodów, dla których warto się nimi delektować. Jeśli z czasem znudzi Ci się tradycyjna forma zjadania bananów, to zawsze można zaszaleć i poeksperymentować w kuchni. Przygotowaliśmy dla Was kilka fajnych i łatwych przepisów, gdzie główną rolę odgrywają właśnie banany.

 

Bananowa kawa
Na jedną porcję będzie potrzebny jeden banan, którego rozgniatamy w blenderze, następnie dolewamy filiżankę schłodzonej kawy, 4 łyżki jogurtu naturalnego, pół szklanki schłodzonego mleka. Wszystko należy „zblendować”, aby powstała nam gładka masa. Wtedy kawa jest już gotowa do spożycia. Wedle uznania można ją jeszcze przyozdobić śmietaną oraz posypać na wierzch kakao.

Banany w cieście
Bardzo łatwy przepis na pyszne banany w cieście. Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego, czyli mieszamy ze sobą szklankę mleka, jedno jajko, dodajemy szczyptę soli oraz tyle mąki, aby powstała nam gęsta konsystencja. Następnie cztery banany maczamy w cieście i układamy na gorącej patelni, na której wcześniej roztopiliśmy masło. Smażymy banany podlewając je odrobiną rumu. Kiedy banany będą już przyrumienione, to układamy je na talerzu. Świetnie do gorących bananów pasują zimne lody

 

Bananowe muffiny z czekoladą
Aby powstało nam 12 sztuk średniej wielkości muffinek, to potrzebujemy 280g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, szczypta soli, 90g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, duże jajko, 50ml mleka, 75g masła, 2 duże dojrzałe banany oraz 50g drobno pokrojonej czekolady. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i następnie starannie je mieszamy. W drugiej misce rozgniatamy nasze banany, wbijamy nasze jajko, wlewamy mleko oraz wcześniej roztopione i ostudzone masło. Wszystko roztrzepujemy widelcem, aby składniki dokładnie się połączyły. Następnie suche składniki łączymy z mokrymi mieszając je dokładnie do połączenia się składników. Jeśli pozostaną grudki to nie musimy ich na siłę rozcierać do gładkiej masy. Na sam koniec dodajemy pokrojoną czekoladę. Masę wykładamy do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut.

Lodowy mus
Do powstania dwóch porcji musu potrzebujemy trzy obrane banany, które zmiksujemy w blenderze. Następnie dodajemy do naszych bananów trzy duże łyżki cukru, jedną łyżkę kakao oraz 250 ml śmietany kremówki 30%. Wymieszać i przełożyć do plastikowego pojemniczka i włożyć do zamrażarki. Co 2 godziny mieszać masę, aby pozbyć się grudek lodu Po ok. 6 godzinach lody będą gotowe. Zanim jednak je podamy, to musimy zmielić nasze lody z dwoma łyżkami mleka, aż powstanie aksamitny mus. Najlepiej będzie się on prezentował w wysokich szklankach z odrobiną bitej śmietany na wierzchu.

Deser crunchy z bananami
Na dno salaterek wysypujemy pokruszone płatki crunchy. Następnie układamy kolejne warstwy – ugotowany i lekko schłodzony budyń waniliowy, banany, bitą śmietanę, ponownie posypujemy płatki crunchy oraz dodajemy miód. Warstwy powtarzamy, aż do wypełnienia całej salaterki. Na wierzch posypujemy crunchy i polewamy słodkim miodem, bądź sosem karmelowym.

Koktajl z otrębami śliwkowymi
Do blendera dodajemy dwa obrane banany, 400 ml mleka kokosowego oraz 4 łyżeczki miodu, następnie wszystko ze sobą miksujemy. Są to składniki na dwie porcje, więc nasz koktajl przelewamy do dwóch szklanek i posypujemy każdą ze szklanek dwoma łyżkami otrąb granulowanych ze śliwkami.

 

Viktoria SKRZYPIEC